RENOVACIÓ, D’IMATGE ALS SOCIALISTES
Política 13/10/2014

El PSC canvia de ‘look’ i explora el ‘vintage’ per recuperar l’orgull

Sara González
2 min

BarcelonaLa senyera i el puny amb la rosa tornen a la cartelleria del PSC. Després d’anys convulsos en què el partit no ha deixat de caure electoralment i de perdre múscul a nivell territorial, el nou primer secretari, Miquel Iceta, busca recuperar la calma i l’estabilitat a les seves files. El seu pla inclou també insuflar moral a la seva tropa i això passa, en part, per recuperar l’orgull pel llegat d’un partit sense el qual no s’explica la història recent del país. Amb aquest objectiu a l’horitzó, el PSC està experimentant un canvi de look que passa per un “retorn als clàssics”.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El secretari de comunicació i acció electoral dels socialistes catalans, Enric Casas, és qui porta la batuta del redisseny del logo i la cartelleria del partit. “Volem recuperar els punts forts de la imatge històrica del PSC”, explica. D’entrada, des de fa una setmana a la decoració del faristol de la seu del partit torna a lluir el clàssic símbol del puny i la rosa -que havien arraconat en els últims anys i que mantenen, per exemple, els socialistes francesos- al costat de les clàssiques sigles del PSC emmarcades en un quadrat vermell. D’altra banda, no descarten igualment, després d’analitzar l’estètica de la simbologia dels socialistes d’altres països d’Europa, modificar-ne el disseny perquè el clàssic el consideren “simpàtic” però “una mica rígid”.

També torna la senyera

I un altre dels elements que recuperen en la seva cartelleria els socialistes catalans és la senyera, en un moment en què ha vist qüestionada la seva permanència en el catalanisme arran del seu desmarcatge de la consulta del 9-N i en què alguns sectors del partit li reclamen més fermesa en la defensa del dret a decidir. “Ara s’ha obert una escletxa, perquè en aquests moments bona part dels partits s’han passat a l’estelada i ningú reivindica la senyera i estarem bastant sols fent-ho”, assegura Casas. De fet, el PSC-Reagrupament de Josep Pallach lluïa les sigles del partit juntament amb la senyera, un símbol que fa uns anys el PSC va reservar només per a les compareixences públiques.

El gest de recuperar la senyera quadra amb la intenció d’Iceta que el partit exerceixi una figura d’àrbitre en un escenari altament polaritzat pel procés sobiranista per evitar que el seu no al 9-N s’interpreti com una alineació amb el PP i Ciutadans, una associació que va ser freqüent durant el mandat previ de Pere Navarro.

Del que sí que són conscients al PSC és que cal molt més que aquest retorn als clàssics, que tants bons resultats van acompanyar dècades enrere, per fer remuntar electoralment el partit. “No ens votaran pel que hem fet encara que recuperem símbols dels anys 70”, explica Casas, que assegura que els socialistes són molt conscients que tenen al davant el repte de demostrar que poden ser “un partit útil” i que això serà “cosa d’anys”.

stats