Política 01/08/2014

El Parlament cridarà l’expresident a comparèixer el 2 de setembre

Ara
2 min
La presidenta del Parlament, Núria de Gispert, durant la junta de portaveus d’ahir.

BarcelonaEl 2 de setembre és la data provisional en què els diputats catalans esperaran escoltar les explicacions de Jordi Pujol sobre la fortuna que va confessar haver tingut sense declarar a l’estranger. Així ho va acordar ahir la junta de portaveus de la cambra en sessió extraordinària, després que tots els grups excepte CiU subscrivissin la petició de compareixença. Ara, però, el president de la Comissió d’Afers Institucionals, el republicà Sergi Sabrià, s’haurà de posar en contacte amb l’expresident per proposar-li la data o, en cas que no li vagi bé, buscar-ne una d’alternativa. Els grups no es tanquen a citar-lo un altre dia mentre sigui a principis de setembre.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En tot cas, ningú no dubta que Pujol accedirà a donar explicacions al Parlament, tot i que no hi està obligat. De fet, la presidenta del PP a Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, ja va ignorar una petició de compareixença al gener, motiu pel qual la cambra la va reprovar. També s’han negat a acudir-hi l’ex secretari d’organització del PSC José Zaragoza, el ministre Jorge Fernández Díaz, l’exministra Magdalena Álvarez o la delegada del govern espanyol a Catalunya, María de los Llanos de Luna, aquesta dues vegades.

“Creiem que Pujol farà tot el possible per comparèixer i donar explicacions”, va opinar la secretària general d’ERC, Marta Rovira. Com la resta de grups, reclama que ho faci les primeres setmanes de setembre.

Possible comissió d’investigació

Al seu torn, el portaveu del PP a la cambra, Enric Millo, va insistir en la conveniència d’impulsar una comissió d’investigació del cas Pujol, ja que així sí que s’obligaria l’expresident a assistir al Parlament. “Què faran els altres grups si passen els dies i aquesta compareixença no es produeix?”, es va preguntar. El cert, però, és que diversos dirigents del PP i el PSOE s’han negat a assistir a comissions d’investigació de la cambra catalana, en especial a la de les caixes d’estalvis. No ho van fer tot i estar citats el ministre d’Economia, Luis de Guindos, el secretari d’estat d’Economia, Fernando Jiménez Latorre, o els exministres Elena Salgado i Pedro Solbes.

La resta de grups de l’oposició es reserven la possibilitat de donar-hi suport si les explicacions de Pujol no els satisfan, excepte la CUP, que reclama investigar en general tot el frau fiscal català, i no només aquest cas, i CiU, que creu que Pujol s’ha d’explicar davant d’Hisenda i, si cal, la justícia, i critica que els altres partits vulguin “barrejar naps i cols”.

Duran lamenta alguna reacció

Al seu torn, el líder d’Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, es va referir per primer cop al cas. Es va mostrar “consternat” per la confessió, però també va reconèixer “tristesa” per algunes reaccions de dirigents de CDC, sense especificar. Així, va voler donar valor a la trajectòria del fundador de CDC, de qui va dir que ell ha après molt durant anys.

stats