LA CONFESSIÓ DE L’EXPRESIDENT
Política 26/09/2014

Pujol s’enfronta als partits

Haurà d’explicar d’on vénen els diners i per què va mantenir la fortuna oculta durant més de 30 anys

Laura Díaz-roig
4 min

BarcelonaDos mesos després de confessar que la seva família ha amagat una fortuna a l’estranger durant 34 anys, l’expresident Jordi Pujol compareix aquesta tarda al Parlament per explicar-se per primer cop davant l’opinió pública. Malgrat que el cas ja està judicialitzat -la família Pujol Ferrusola té diversos fronts oberts als tribunals per delictes fiscals-, Pujol explicarà als diputats -si és que ho fa- els fets que va confessar en la carta de disculpa feta pública el 25 de juliol, que ha sacsejat la política catalana.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Què ha d’explicar Pujol al Parlament?

L’expresident de la Generalitat declararà davant la comissió d’assumptes institucionals del Parlament i, després d’una exposició inicial, els grups polítics podran fer preguntes. La principal incògnita és l’origen exacte de la fortuna, que ell atribueix a una herència però que la Fiscalia considera “dubtós”. També haurà d’explicar per què va mantenir els diners ocults durant tants anys i no es va acollir a cap amnistia fiscal, així com els motius que el van portar a fer-ho públic al juliol.

Anticorrupció no veu clar que sigui una herència

El jutjat d’instrucció 31 de Barcelona investiga la fortuna de la família Pujol Ferrusola a Andorra, després que el sindicat ultradretà Manos Limpias presentés una querella aquest estiu. Tot i que la defensa de Pujol n’ha demanat l’arxivament, la Fiscalia Anticorrupció no veu clara la procedència dels diners i demana que es continuï investigant. Si la causa segueix endavant -la qual cosa és força probable-, Pujol podria haver de declarar davant la jutge. Segons el fiscal Alejandro Luzón, tenint en compte la documentació aportada pel Banco de Madrid -amb la informació de la Banca Privada d’Andorra sobre els comptes de procedència dels fons regularitzats-, els diners són “de procedència dubtosa”. En el cas que la regularització s’hagi fet correctament, diu, no implica que es produeixi “una legalització automàtica de l’origen dels fons”. Segons Luzón, els fets “exigeixen” ser investigats, perquè podrien ser constitutius d’un delicte contra la hisenda pública. La jutge també està a l’espera del resultat de les comissions rogatòries que va remetre a Andorra per conèixer els moviments bancaris dels membres de la família.

La tesi de la Fiscalia és, evidentment, contrària a la de la defensa, que argumenta que la querella de Manos Limpias no té els “mínims requisits formals i materials” i que està plena de “conjectures”.

La família declara a Andorra

Dimecres, part de la família Pujol Ferrusola -Marta Ferrusola, dona de l’expresident, i els seus fills Mireia, Jordi, Pere, Oleguer i Marta- va declarar davant la jutge d’Andorra com a testimoni, arran de la querella que ells mateixos van interposar per la filtració d’informació sobre els seus comptes al país veí, segons sembla per part d’un empleat de l’entitat. Aquests membres de la família són els que el mes de juliol van regularitzar més de tres milions d’euros de comptes andorrans. La família vol saber qui va revelar les informacions sobre les quantitats de la família a Andorra. La querella podria servir als Pujol Ferrusola per demanar la nul·litat d’algunes de les investigacions que tenen lloc a l’Estat amb informacions sobre els comptes de la família a Andorra i per tenir tota la informació del cas.

A l’espera de la resposta a la querella de Guanyem

El jutge de l’Audiència Nacional Santiago Pedraz, que és qui va assumir la querella presentada per Podem i Guanyem contra la família Pujol Ferrusola, s’ha de pronunciar ara sobre si l’admet o no a tràmit. També ha de decidir si és o no competent per investigar el cas, ja que podria haver-hi elements en comú amb la investigació d’un altre jutge de l’alt tribunal, Pablo Ruz, que manté imputat un dels fills, Jordi Pujol Ferrusola, per delictes de blanqueig de capitals i contra la hisenda pública.

La querella de Guanyem i Podem -a la qual s’han unit les entitats veïnals i socials, així com ICV, EUiA, Procés Constituent i el Partit X- identifica fins a 28 empreses de “l’entramat societari” dels Pujol Ferrusola i persones pròximes, els quals, sospiten, s’haurien enriquit gràcies a “activitats econòmiques il·lícites vinculades a l’obtenció de contractes públics per a les seves pròpies empreses o al cobrament de comissions per part de la Generalitat”.

Almenys tres dels fills són investigats

A banda del seu fill gran -imputat per Pablo Ruz, que considera els informes de la UDEF poc consistents i està a l’espera de rebre la informació que pugui remetre Andorra-, la Fiscalia també investiga Oleguer Pujol per un presumpte delicte de blanqueig. De moment, però, qui ha trepitjat més cops els jutjats és Oriol Pujol, exdiputat i exsecretari general de CDC, que està imputat per suborn i tràfic d’influències en la trama de concessió irregular d’estacions d’ITV. De fet, aquesta imputació el va obligar a apartar-se de la vida política. Ara, la Fiscalia ha demanat imputar-lo per un nou delicte de suborn en unes operacions de deslocalització d’empreses.

stats