Política 05/12/2014

Rajoy tanca la porta a canviar la Constitució aquesta legislatura

El PP es nega a obrir una subcomissió d’estudi com vol el PSOE

i
Joan Rusiñol
3 min

MadridHores abans que se celebri el Dia de la Constitució Espanyola ha quedat clar que no es modificarà, aquesta legislatura. Ni el procés sobiranista, ni l’auge de la nova esquerra espanyola, federalista, ni la pressió del PSOE al Congrés han fet moure la majoria absoluta del PP. El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, es nega a obrir una subcomissió a la cambra baixa que estudiï aquesta qüestió, una proposta que ahir va registrar el secretari general dels socialistes, Pedro Sánchez.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El baròmetre del Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS), que es va fer públic ahir, demostra que la societat espanyola està dividia gairebé en parts iguals: prop d’un 30% vol més recentralització, un percentatge idèntic deixar les coses com estan i més d’un 25% donar més autogovern i, fins i tot, reconèixer el dret als diferents territoris a independitzar-se si així ho volen. Amb aquest paisatge de fons, la Moncloa acusa Sánchez de frivolitzar amb un element central per a l’estabilitat institucional d’Espanya. Tot i que abans de registrar la iniciativa el líder de l’oposició va trucar a Rajoy per informar-lo, el PP li retreu que actuï unilateralment. “No es pot obrir una porta sense saber abans com es tancarà”, va resumir el secretari general dels populars al Congrés, José Antonio Bermúdez de Castro.

Ni consens ni objectius clars

L’argument de la dreta per no obrir el grup de treball és que la reforma constitucional no és una prioritat per a la ciutadania. És més, els conservadors faran de la defensa del cafè per a tothom una de les seves banderes electorals a les autonòmiques i municipals del maig. Per raonar la seva negativa a “obrir el diàleg”, com demana Sánchez, al·leguen que aquesta proposta ni té el consens necessari -per Rajoy és una condició prèvia- ni uns objectius clars. “Amaga un federalisme asimètric que ni tan sols accepten els seus companys de la resta d’Espanya”, va dir a l’agència Efe el vice secretari general del PP, l’andalús Javier Arenas.

La iniciativa socialista, acordada pels barons territorials en una reunió recent a Saragossa, planteja una metodologia a la inversa: escoltar primer els experts i demanar informes a les comunitats per intentar arribar a un acord final. Les sessions d’aquesta subcomissió parlamentària, que sense el suport dels populars no tirarà endavant, haurien de ser públiques i centrar-se, a parer del PSOE, en tres àmbits: constitucionalitzar drets i llibertats, garantint el finançament dels serveis públics; mesures per millorar la qualitat democràtica, i un nou pacte territorial que -tot i no mencionar-ho explícitament- permeti resoldre la situació catalana. La diputada del PSC i membre de l’executiva del PSOE Meritxell Batet es va mostrar convençuda que és possible trobar un nou “encaix” que sedueixi una part dels que van votar sí-sí el 9 de novembre.

Preocupació per la corrupció

L’objectiu, segons Pedro Sánchez, ha de ser “tancar l’escletxa” de falta de confiança dels ciutadans cap a les institucions. Per Rajoy i el seu partit això passa, en primer lloc, per tancar un pacte d’estat sobre la corrupció que els socialistes rebutgen. La preocupació ciutadana pel degoteig incessant d’escàndols de presumptes irregularitats s’ha disparat. Segons el CIS, en un mes ha pujat vint punts percentuals (del 42,3 al 63,9) i ha batut el seu rècord històric. És el segon maldecap dels espanyols després de l’atur.

stats