Política 10/07/2013

Els crítics creen una plataforma electoral on s'integri el PSC

L'Agrupament Socialista, de Ros i Geli, es foguejarà a les primàries

Sara González
3 min
CAVALL DE TROIA  Àngel Ros i Marina Geli, ahir,  a l'acte que es va celebrar al mític auditori dels Caputxins de Sarrià per fer una crida a refundar el socialisme.

BarcelonaAls anys 80, quan el PCE i el PSUC arrossegaven un desgast que els abocava a la desaparició, dues noves marques, IU i ICV, van néixer per recollir-ne les cendres. Creaven nous espais amb una nova marca que havia de servir per girar full d'unes sigles que electoralment ja no sumaven, però que tenien massa entitat i llegat històric per desaparèixer sense més ni més. Emmirallats en l'exitosa metamorfosi de l'espai postcomunista, el grup de socialistes crítics Fòrum Cívic, encapçalat per Marina Geli, Àngel Ros, Maria Badia, Dani Font i Pia Bosch, entre d'altres, van catapultar ahir la marca Agrupament Socialista de Catalunya. Es tracta d'un espai amb voluntat de sumar que pretén ser un salvavides polític i a les urnes perquè el PSC recuperi el suport perdut en els últims anys.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

I és que la vocació d'aquest nou corrent seria integrar un PSC ara en declivi, però també els moviments que han derivat de la insatisfacció amb el full de ruta de Pere Navarro, com ara la plataforma Avancem, que lidera Joan Ignasi Elena, i, ja des de fora de l'òrbita de Nicaragua, la Nova Esquerra Catalana d'Ernest Maragall. "No som el reducte catalanista que no és útil; som un sector del partit que vol eixamplar", avisava Geli abans de l'inici de l'acte al mític auditori dels Caputxins de Sarrià. No es tracta d'inventar res nou, argumentava el diputat Daniel Font, sinó d'iniciar una "represa clara i franca del socialisme i de l'esquerra amb vocació majoritària" perquè aquesta majoria de ciutadans que a les enquestes es confessen de centreesquerra i socialdemòcrates pugui traduir-se a les urnes.

"Hem de recuperar el PSC dels inicis, el PSC plural i catalanista", reivindicaven ahir. I és que, segons el seu parer, la seu de Nicaragua ha entrat en una "deriva" que dista molt dels seus orígens. Si bé Pere Navarro considera que Catalunya està immersa en una segona transició, també els crítics del seu partit creuen que el PSC ha de viure una segona reunificació. Les bases: eix nacional indestriable del social, discurs d'esquerres i regeneració política.

Plantar "una bandera a fora"

El diagnòstic que van fer ahir en el document de debat és que "les oscil·lacions i contradiccions del PSC" han portat molts militants i electors socialistes "al desconcert, al cansament, a la decepció i a l'abandó". Segons els crítics, la "diàspora pren dimensions esfereïdores" i és per aquest motiu que consideren necessari consolidar un punt de trobada que faci de "recer", que aculli i aixoplugui tant els "inconformes" que es veuen amb cor de seguir plantant batalla dins del PSC com aquells que ja han optat per abandonar. "Plantar una bandera a fora del partit", en diuen. Resumint, ser una xarxa de seguretat per als votants socialistes i evitar que acabin en altres partits.

Així doncs, els crítics es disposen a ser un cavall de Troia dins del PSC. I els primers assalts es produiran a les primàries de cara a les municipals, la primera porta oberta per intentar reconquerir el partit. "Entre els reformadors del PSC, poden sorgir dues o tres candidatures a una mateixa cosa", afirmen. I afegeixen: "A la segona volta, la força de tots ha de sumar darrere d'un sol candidat o candidata".

Ahir als Caputxins els prop de 200 assistents tenien el micròfon obert per dir-hi la seva. Entre els presents hi havia els membres de la direcció del PSC Joan Ignasi Elena i Fabian Mohedano i també l'exconsellera Montserrat Tura, l'exdiputada i exsecretària del Govern Laia Bonet, i l'exministre Joan Majó. Va haver-hi tres clams: la unificació dels crítics entorn un sol moviment, la petició d'anar amb unes altres sigles si el PSC no es mou i acceptar la via independentista com una opció de sortida que no ha d'oposar-se necessàriament al socialisme. Ho va reivindicar Pere Pugés, un dels fundadors de l'ANC que estava entre el públic: "Sóc independentista i sóc i seré socialista".

La cúpula de Nicaragua no aconseguia dissimular ahir el seu nerviosisme. El portaveu parlamentari del PSC, Maurici Lucena, va afirmar que els crítics són "molt minoritaris" i els va situar "molt propers a l'independentisme". Segons Lucena, la gran majoria dels votants socialistes avalen la proposta de reforma constitucional aprovada pel PSOE a Granada. Fins i tot va arribar a insinuar que dirigents com el portaveu del PSC a Barcelona, Jordi Martí, "especialista en cultura", és incapaç d'entendre "un text amb una certa sofisticació jurídica".

Els crítics saben que el document de Granada serà avalat pel consell nacional de diumenge que ve, però estan convençuts que fora del partit són "un corrent majoritari". De fet, en una declaració signada per Tura, Badia, Bonet, Font, Jordi Martí i Joaquim Nadal, entre d'altres, van demanar ahir al PSC que "no se sotmeti" a les limitacions d'una proposta que fa el PSOE que, tot i representar un cert "avenç", ni reconeix el dret a decidir ni accepta Catalunya com a nació.

Navarro, per ara, menysté els crítics i portes enfora vol donar una imatge de tenir-ho tot sota control. Però sap que està en una dura batalla i la setmana vinent mobilitzarà un centenar dels seus per escampar la bona nova federal del PSOE.

stats