Política 25/05/2012

El debat del finançament fa revifar Pere Navarro

P. M
3 min
El debat del finançament  fa revifar Pere Navarro

BARCELONADiscretament, sense fer gaire soroll, Pere Navarro ha anat teixint complicitats polítiques per trencar l'aïllament polític del PSC després de les últimes eleccions catalanes. Aquesta setmana el primer secretari ha aconseguit un protagonisme polític amb les negociacions del pacte fiscal que no havia tingut en els cinc mesos que fa que és primer secretari del PSC. Un protagonisme que no es correspon al seu pes institucional nul i que en bona part és atribuïble a les reunions que ha anat fent les últimes setmanes, que li han permès restablir complicitats fins i tot amb formacions teòricament allunyades com el PP.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'artífex d'aquest acostament entre socialistes i populars és l'exsecretari d'Organització socialista José Zaragoza, que ha aprofitat que és diputat al Congrés per trobar-se amb Sánchez-Camacho, que ocupa un escó al Senat. Tots dos passen bona part de la setmana a Madrid i s'han anat reunint per anar llimant diferències i refer complicitats, a partir de constatar que tot i ser rivals polítics poden tenir interessos comuns, com ara frenar el protagonisme de CiU a la política catalana. Les reunions entre Camacho i Zaragoza van aplanar el terreny que va fer possible la trobada secreta de la líder del PP amb Navarro de fa un mes i que va tenir la primera visualització pràctica en la foto d'ahir a la cambra catalana.

Justament l'endemà que el president de la Generalitat convidés des de l'hemicicle del Parlament la líder del PP a "treballar discretament" per aconseguir el consens de cara a la cimera pel pacte fiscal de la setmana que ve, aquesta es fa la foto amb Navarro. Però la primera foto de la setmana del líder socialista va ser amb Josep A. Duran i Lleida, que, com va tornar a demostrar ahir, té un discurs sobre el pacte fiscal al marge del de Mas. La trobada amb Duran va ser fruit de la trucada que el mateix Navarro va fer la tarda del diumenge 13 de maig per felicitar el líder d'Unió pel seu congrés, en què havia estès la mà al PSC per sumar-lo al consens pel pacte fiscal.

Naturalment, Navarro va recollir el guant i el retrobament es va visualitzar dimarts amb la reunió que van fer a la seu del PSC i que va servir per constatar el gir del discurs de CiU pel que fa a l'estratègia del pacte fiscal. Duran i Navarro s'havien de tornar a veure la setmana que ve, però per motius d'agenda del líder d'Unió no podrà ser, tot i que s'han emplaçat per després de la cimera del dimecres de la setmana que ve.

Cap reunió amb Junqueras

Navarro també s'ha reunit en secret amb Joan Herrera per cultivar les relacions amb ICV, que tot i els seus alts i baixos mai han deixat de ser correctes. És probable que la setmana que ve facin una reunió pública, tot i que encara no té data perquè el líder ecosocialista és de viatge. En canvi, les relacions entre socialistes i republicans s'han anat refredant en els últims mesos i actualment passen pel seu pitjor moment de la legislatura. La prova és que Navarro i Junqueras no han trobat cap forat a la seva agenda per reunir-se ni públicament ni secretament. Les últimes declaracions de Navarro contra la independència han tensat encara més les relacions. Des del PSC consideren que l'ERC de Junqueras està més interessada a buscar un acord amb CiU que a refer la unitat de les esquerres que va governar entre el 2003 i el 2010.

stats