Política 17/10/2013

Una altra entitat vinculada al partit de Rivera ja va rebre 65.000 euros públics sense fiscalitzar

Egara Civitas, amb seu a Barcelona, és la fundació que C's fa servir per cobrar subvencions de la Generalitat

R.t.
2 min

BarcelonaL'historial d'entitats opaques vinculades a Ciutadans no està desert. Ben al contrari. Al costat de Tribuna Cívica, el partit que presideix Albert Rivera disposa d'una altra associació lligada i igualment poc coneguda, Egara Civitas. Aquesta associació sí que té la seu a Barcelona i cobra de l'administració pública. De fet, és la via que té C's per cobrar les subvencions de la Generalitat que pertoquen a les entitats vinculades als partits. I, tot i això, també escapa de la fiscalització especial dels òrgans competents.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En aquest cas la fórmula per evitar-ho ha estat constituir l'entitat com a associació, no com a fundació. El Tribunal de Comptes espanyol no li reclama la informació de la comptabilitat perquè aquest ens només fiscalitza els partits i les fundacions. I això que la llei estatal de finançament de partits especifica que les associacions vinculades a formacions polítiques han de retre comptes igualment. El cas d'Egara Civitas, però, és una raresa. Cap altre partit català té una associació vinculada, ja que tots disposen de fundacions. El control dels casos concrets com aquest suposa un buit en la matèria, perquè cap òrgan estatal s'encarrega de garantir-ne el bon funcionament.

Tanmateix, en el cas de Catalunya la Sindicatura de Comptes sí que ho fa. Però en l'informe sobre la fiscalització de partits i entitats vinculades del 2010 i el 2011 -l'únic que ha publicat fins ara d'aquesta temàtica- hi consta que C's no reconeix cap fundació o associació vinculada. I això que Tribuna Cívica es va fundar el 2008 i que Egara Civitas ha anat cobrant les subvencions que li corresponien com a entitat vinculada a Ciutadans.

En concret, aquesta associació ha rebut 65.130 euros entre el 2007 i el 2010. Els anys 2007, 2009 i 2010 va cobrar 14.667 euros cadascun, i el 2008 van ser 21.129. El 2011 -l'última convocatòria fins ara- li van desestimar la petició per no haver-la justificat bé. "No consta l'existència de l'associació", reconeixen fonts de la Sindicatura de Comptes, que expliquen que el fet de no presentar la informació quan se li va requerir a C's suposa una il·legalitat. El problema és que la Sindicatura no té capacitat per sancionar quan es produeixen aquests casos, tot i que Artur Mas va avançar que ho volia corregir. I, mentrestant, C's es lliura de la fiscalització.

stats