Política 03/12/2014

Un full de ruta per la via ràpida des de la pluralitat

Junqueras proposa que Catalunya actuï com un estat independent des de les eleccions

Roger Tugas
3 min

BarcelonaMés enllà de la profunda esmena al full de ruta d’Artur Mas, la proposta del president d’ERC, Oriol Junqueras, per assolir la independència no va comportar en essència gaires novetats respecte a la crida que ja va fer pública el líder dels republicans fa tres setmanes. En aquell moment ho va fer en roda de premsa, acompanyat d’una representació de la seixantena d’independents que avalaven el seu full de ruta, així com d’exsocialistes com Toni Comín i dirigents de NECat i Avancem. Ahir, davant la necessitat de respondre a la crida a la unitat de Mas i de l’ANC, sí que va concretar noves vies per simbolitzar el front comú des de la pluralitat en uns comicis, tot i que va explicitar la seva prioritat per presentar diverses candidatures.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Llistes coordinades

Una marca electoral comuna i aliança programàtica

La millor manera per representar la pluralitat del país, no deixar perdre vot independentista, sumar tots els partits sobiranistes a l’aliança i convèncer indecisos és, segons Junqueras, celebrar eleccions amb diverses candidatures a favor de la independència. “La unitat de tots és més valuosa que la unitat d’uns quants”, va etzibar. Les diverses llistes, però, anirien coordinades per cinc vies: una “part del nom” comuna -com “Candidatura per la independència”-, un punt compartit al programa, el compromís de fer actes conjunts -que podria coordinar Ara és l’hora -, la inclusió a totes les llistes d’“independents rellevants” i la confecció després dels comicis d’un “govern de la màxima unitat”.

Govern unitari

Un executiu que exerceixi des del primer dia com a independent

Aquest govern que Junqueras voldria que aglutinés totes les forces independentistes hauria d’“actuar com a estat independent” des del primer moment. Així, ERC rebutja els 18 mesos de negociació amb l’Estat que planteja Mas, ja que no hi veu possibilitats d’èxit. Junqueras no considera tan important fer una declaració d’independència com exercir-la efectivament. En tot cas, el nou govern hauria d’aprovar una llei de transitorietat jurídica que especifiqués que totes les lleis espanyoles serien vigents fins que se n’aprovessin de noves, però també hauria de prendre “decisions molt rellevants” del dia a dia, en matèria d’educació, salut o pensions, motiu de més per a les llistes separades.

Edificació del nou estat

Les estructures d’estat i el procés constituent, en paral·lel

Com que la independència previsiblement no hauria estat acordada amb el govern espanyol, la creació de les estructures d’estat s’hauria de fer, segons el full de ruta de Junqueras, en paral·lel amb el procés constituent. La definició del nou estat hauria de permetre enganxar en els seus fonaments les formacions que, sense ser independentistes, tampoc rebutgen taxativament aquesta via i voldrien participar en els debats sobre el model social i econòmic de la nova Constitució. En aquest punt, Junqueras pensa en ICV-EUiA, que ha acompanyat fins ara el procés i amb qui manté una bona relació.

Referèndum definitiu

Una validació de la Constitució i punt final del procés

Un cop feta la Constitució en un procés participatiu, es validaria en un referèndum. I aquest referèndum també ratificaria la majoria independentista, però no la independència en si, com haurien de fer les segones eleccions que preveu Artur Mas. “No cal que nosaltres ens imposem ratificar la independència dues vegades, no ho ha fet cap país del món”, va asseverar Junqueras.

stats