AVANTÍTOL
Societat 23/11/2011

Louise Hawkley: "Des d'un punt de vista evolutiu, cal sentir-se sol alguna vegada"

Conseqüències La soledat no volguda s'associa amb un increment del risc de mortalitat però, com diu aquesta experta, soledat no és sinònim d'estar sol: és un sentiment

L. Bonilla
1 min
"Des d'un punt  de vista evolutiu, cal sentir-se sol alguna vegada"

Què és la soledat?

La soledat no és sinònim d'estar sol, és la percepció que un mateix té de sentir-se sol i aïllat. Però no tothom que està sol ho viu amb patiment, hi ha qui ho tria.

Quins són els efectes físics de la soledat no volguda?

Els més destacats són els que afecten la salut cardiovascular. Com més sola se sent una persona, més ràpidament augmenta la seva pressió arterial. A més, diversos estudis associen soledat amb un increment del risc de mortalitat.

I els psicològics?

Aquestes persones senten més angoixa, estrès i hostilitat i temen el rebuig. La majoria sentirem soledat en algun moment de les nostres vides i, des d'un punt de vista evolutiu, és necessari sentir-se sol perquè sinó, no buscaríem la companyia d'altres persones. I com a espècie social que som, necessitem la gent.

La gent gran és més vulnerable?

En gent gran és més preocupant perquè s'ajunta amb problemes de salut i de mobilitat, però la soledat és més prevalent i més intensa en gent jove, perquè l'avantatge de l'edat és que adquireixes l'experiència per aprendre a satisfer les teves necessitats socials.

stats