HABITATGE LA REACCIÓ CIUTADANA
Dossier 27/03/2013

Allau de peticions per frenar desnonaments

La PAH presenta centenars d'escrits als jutjats per evitar més execucions hipotecàries

Laura Díaz-roig / Joan Faus
4 min

Barcelona/madrid."Hem vingut a fer el que ja hauria d'haver fet el govern". La portaveu de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH), Ada Colau, va acompanyar ahir a la Ciutat de la Justícia els primers ciutadans que han demanat la paralització i la nul·litat del seu procés d'execució hipotecària, després que el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (UE) considerés que la normativa espanyola que regula els desnonaments és contrària a la legislació comunitària. "La sentència de la UE diu que el procés és il·legal i vulnera els drets humans. És insòlit i inexplicable que el govern de l'Estat no hagi paralitzat encara els desnonaments", va lamentar Colau en l'acte de protesta que va servir per iniciar la campanya de la PAH als jutjats per aturar desnonaments.

L'equip jurídic de la Plataforma ha elaborat uns escrits perquè totes les persones afectades per un procés de desnonament el presentin al seu jutjat i, d'aquesta manera, es paralitzi el procés que desemboca en la pèrdua de l'habitatge. Segons la Plataforma, aquests procediments s'estan tramitant "d'acord amb una normativa il·legal" i, per tant, s'han de declarar nuls. De fet, consideren que la majoria d'hipoteques que s'han contractat a l'Estat des del 1995 van ser signades amb clàusules abusives. El veredicte del Tribunal de Justícia de la UE, fet públic el 14 de març, considera que la normativa espanyola impedeix al jutge suspendre un desnonament fins i tot quan sospita que hi ha clàusules abusives. D'aquesta manera, argumenta el tribunal, no es garanteix la protecció dels consumidors.

Colau va voler subratllar que l'entrega d'aquests escrits -ahir se'n van presentar una trentena entre Barcelona, l'Hospitalet de Llobregat i Cornellà, almenys una vintena més a Lleida i centenars al conjunt de l'Estat- allargarà els processos i portarà a la saturació dels jutjats. La PAH entén que és l'única manera que s'escolti el "clam popular" davant la impassibilitat del govern espanyol. La veritable solució, va explicar la portaveu de la Plataforma, passa per l'aprovació de la iniciativa legislativa popular (ILP) presentada al Congrés de Diputats. "Seria l'única manera real de fer un punt i a part i tornar a començar", va argumentar. Els membres de la PAH van ser rebuts a la Ciutat de la Justícia amb crits de "Sí que es pot!" per diversos funcionaris a qui Colau, amb llàgrimes als ulls, va agrair la seva tasca. Entre els crits que ressonaven ahir als jutjats de Barcelona es va poder sentir també un contundent "No som ETA".

Petició de dimissió de Cifuentes

La PAH va demanar ahir la dimissió de la delegada del govern espanyol a Madrid, Cristina Cifuentes, que va vincular el moviment i la seva portaveu amb "grups filoetarres" i va comparar els seus últims actes de protesta amb "accions de lluita al carrer que arriben a la kale borroka ". Cifuentes, que ahir va intentar rectificar, va reconèixer que s'havia expressat "fatal" i que el que havia volgut dir és que hi ha una part concreta, referint-se a Stop Desnonaments Biscaia, que ha donat suport a certes "marxes convocades per Bildu". "No sé si és kale borroka . Si no ho és, s'hi assembla", va afirmar. Colau va considerar "greus" les declaracions i que es banalitzi "el patiment dels afectats".

Malgrat la contundència de les seves paraules, la delegada de l'executiu a Madrid va rebre el suport del president del PP basc, Antonio Basagoiti, que encara va elevar més el to. "No hi veig cap diferència. Em sembla una actitud nazi, com quan actuaven contra els jueus", va assegurar respecte a la campanya de pressió de la PAH als domicilis de diputats, que va equiparar a "la manera com actuaven els del món d'ETA".

Rajoy critica els 'escraches'

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, també va criticar ahir els escraches , les accions de protesta pública de la Plataforma per pressionar els diputats, encara que va evitar valorar les polèmiques declaracions de Cifuentes. "No és democràtic ni just que s'assetgin persones, que se les intimidi a casa seva, que s'empaperi casa seva amb fotos seves", va afirmar en una roda de premsa a París amb el seu homòleg francès, François Hollande. Rajoy va subratllar que "un valor bàsic és respectar els altres encara que no pensin com tu" perquè en cas contrari, va dir, Espanya seria un país on no es podria viure.

El president espanyol va aprofitar l'ocasió per tornar a destacar que el seu executiu és "l'únic" que ha pres decisions per intentar frenar el drama dels desnonaments, que és molt conscient del "problema", però va avisar que les noves mesures han de ser "equilibrades": que ajudin a pal·liar la situació però que preservin la seguretat jurídica i no disparin la morositat. Traducció: la Moncloa manté el seu rebuig frontal a la dació en pagament retroactiva que reclama la ILP de la PAH.

Precisament ahir va acabar el termini perquè els grups parlamentaris presentessin esmenes a la ILP i al projecte de llei que prepara l'executiu, que seran unificats en la part final de la seva tramitació. L'esmena més destacada és la que va presentar el PP -perquè se sap segur que serà acceptada pel govern- i que vol donar potestat als notaris per paralitzar un desnonament si hi ha clàusules abusives, segons informa Efe. A més, els jutges també podran frenar els processos, com estableix la sentència de la UE. Per la seva banda, les esmenes del PSOE, IU-ICV, PNB, UPyD i el BNG donen suport a la dació en pagament.

stats