RECERCA CAPTACIÓ D'INVERSORS
Dossier 02/07/2013

Catalunya perfila la seva ciutat del coneixement

Onze projectes internacionals d'educació superior i recerca opten al Barcelona KEY

Sònia Sánchez
4 min
ESPAI DEL CONEIXEMENT Els terrenys on s'ubicarà el Barcelona KEY, entre Barcelona i Sant Adrià, al costat del nou campus de la UPC, ara en construcció.

BarcelonaCatalunya vol posar un peu en la "indústria de l'ensenyament superior internacionalitzat", en paraules del conseller d'Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell. Com a contrapunt a l'aposta pel turisme de masses que representen projectes com el BCN World, les administracions catalanes també miren de guanyar-se un lloc en la nova economia, la del coneixement. Per això van impulsar el novembre passat un concurs d'idees per omplir de contingut els terrenys que Barcelona i Sant Adrià de Besòs tenen al costat del Fòrum. A la zona annexa a l'espai on la UPC està ja construint el seu Campus Diagonal-Besòs, s'espera que el 2017 estigui en funcionament el Barcelona KEY (Knowledge Economy Yard o Pati de l'Economia del Coneixement). Les 53 idees que s'hi van presentar, responent a una crida de la conselleria entre institucions d'ensenyament superior i recerca de tot el món, es van concretar, finalment, en 21 projectes dels quals se n'han seleccionat, de moment, 11, tot i que encara se'n poden presentar de nous.

Universitats de prestigi mundial com el Royal Melbourne Institute of Technology (RMIT), d'Austràlia, o el centre Irvine de la Universitat de Califòrnia veuen en el Barcelona KEY la possibilitat d'obrir el seu campus europeu, des del qual projectar-se i captar estudiants de tot el continent, segons explica el director del Barcelona KEY, Miquel Barceló. A més d'aquestes dues, també han presentat projectes la Universitat Hebrea de Jerusalem i la Leibniz de Hannover, a més de les Laureate International Universities dels Estats Units, l'escola de negocis ESCP de França i centres de recerca del Regne Unit i d'Irlanda, entre d'altres. Des d'ara fins al febrer del 2014, aquestes institucions hauran de concretar els seus projectes per deixar clara la seva viabilitat, de manera que algun podria caure pel camí. Ni el Govern ni els ajuntaments de Barcelona i Sant Adrià poden aportar-hi diners, i es limitaran a cedir el sòl on instal·lar-se. Per a la construcció dels edificis han de buscar encara un inversor privat, ja sigui català o internacional. Es calcula que la inversió necessària és d'uns 140 milions d'euros, però el Govern està segur que no serà problema trobar un partner interessat. Bona part dels projectes voldran instal·lar-se en edificis de lloguer, que construiria aquest inversor als 16.000 metres quadrats de sòl públic que cedirien els ajuntaments (parcel·la Campus). Per als projectes que prevegin l'autofinançament de les seves construccions, hi ha 18.500 metres quadrats de sòl privat (parcel·la Port) on es podrien ubicar. Algunes de les institucions començaran ja l'activitat acadèmica i de recerca el curs 2014-2015 en ubicacions provisionals a Barcelona, mentre es construeix la ciutat del coneixement. Un cop en funcionament, el 2017, les estimacions en funció de l'espai apunten que el Barcelona KEY generaria 3.000 llocs de treball i captaria 3.000 alumnes. L'orientació de la majoria de projectes escollits convertirà el Barcelona KEY -amb la zona UPC- en un gran campus de l'enginyeria.

De fet, el Govern vol posar el focus en la biotecnologia, creant un clúster d'empreses, educació i recerca "per posicionar Barcelona en la indústria de l'ensenyament superior", on ara només competeixen els Estats Units i Àsia i on "Europa hi és poc", va remarcar Mas-Colell.

European Foundation for Cluster

Aquesta fundació impulsada per la Unió Europea es dedica a la formació d'excel·lència en la gestió de clústers. A Barcelona, formaria cada any centenars de gerents de clústers. Inserida en un campus d'enginyeria que vol esdevenir un clúster en ell mateix, la missió adquireix una rellevància significativa.

Genesys Hub per a l'emprenedoria

Genesys és un òrgan del Royal College of Arts del Regne Unit, dedicat a l'emprenedoria. Ofereix formació als estudiants de disseny artístic per a la comercialització dels seus projectes, des de la concepció fins al finançament i execució. Un programa que es podria estendre a altres veïns del campus.

El campus europeu d'Irvine

El centre Irvine de la Universitat de Califòrnia ha decidit instal·lar a Barcelona el seu campus europeu: l'UCI Engineering Europe. S'especialitzarà en energia, bioenginyeria i telecomunicacions, a través de màsters, doctorats i cursos de postgrau amb activitats de recerca associades.

BCNanoMET

El Barcelona NanoMetrology Centre situarà Barcelona al centre d'un dels camps de recerca més incipients, el de la nanotecnologia i els mètodes de mesura que s'hi apliquen. Hi col·laboren l'Institut Català de Nanotecnologia, l'empresa Applus+ i centres de recerca d'Irlanda i el Regne Unit.

Escola de negocis francesa

L'escola de negocis francesa ESCP Europe, que ja té alguns campus en altres països d'Europa, voldria fer de Barcelona el seu pont a l'Amèrica Llatina i el Mediterrani. L'objectiu és captar estudiants internacionals per als seus graus, postgraus i activitats de recerca en l'àmbit de l'empresa.

El campus europeu del MIT australià

El Royal Melbourne Institute of Technology (RMIT), la institució d'educació superior i recerca més prestigiosa d'Austràlia, vol instal·lar al Barcelona KEY el seu campus europeu, el primer que obre en aquest continent (ara és a l'Àsia). El dedicarà a programes de doctorat, postgrau i recerca en enginyeria, però busca també col·laboracions amb la indústria catalana i europea en els àmbits de l'arquitectura, el disseny i l'enginyeria. Actualment ja col·labora amb la UPF a través de l'escola de disseny i enginyeria Elisava i també amb la UPC. El curs vinent, de fet, impulsen una oferta acadèmica conjunta en instal·lacions d'aquestes dues universitats, a l'espera que es concreti el projecte del Barcelona KEY.

Tipsen, recerca en tecnologia

Technologies for Innovation in Products and Services in Engineering és el projecte de la Universitat Hebrea de Jerusalem, la Leibniz de Hannover i del CIMNE, per a la recerca i formació en tecnologies d'última generació. Arrenquen amb un màster el 2014 i es confia que col·laborin amb el RMIT.

BICMIT: cirurgia no invasiva

El Barcelona International Centre for Minimal Invasive Therapies és el projecte que uneix l'empresa japonesa Olympus i l'Hospital Clínic per desenvolupar eines de cirurgia no invasiva. S'ubicaran al Clínic i al Besòs. A més de recerca, faran de Barcelona la base de formació en aquestes teràpies.

Universitat Europea a Catalunya

La xarxa d'universitats Laureate International Universities, dels Estats Units, que ja té seu a Madrid i en altres ciutats d'Europa, proposa instal·lar al Barcelona KEY una Universitat Europea de Catalunya. Hi impartiria graus i postgraus en llicenciatures acreditades per a alumnes internacionals.

Una empresa de MOOCs

L'empresa d'origen alemany Iversity es dedica a l'oferta de MOOCs ( massive open online courses ), que han revolucionat l'educació superior a distància. El seu projecte Digital Learning for an Urban Campus traslladarà la seva activitat a Barcelona i pot generar sinergies amb la resta de centres.

stats