ATUR, MERCAT LABORAL
Dossier 14/05/2013

Europa vol el contracte únic però Rajoy ni ho considera

El president espanyol descarta aprofundir la reforma laboral, com li reclama Brussel·les

Joan Faus
3 min

MadridMés de sis milions de persones sense feina i una taxa d'atur (del 27%) tres punts superior a la prevista fa menys d'un any. L'empitjorament gairebé continu del panorama laboral espanyol des de fa cinc anys ha disparat les alarmes i el debat sobre les receptes per pal·liar el drama incessant de l'atur. Les posicions al tauler són molt clares: en un cantó hi ha la majoria d'organismes, la Comissió Europea i Alemanya, que creuen que l'ascens imparable del nombre de desocupats demostra que cal anar més enllà i endurir les lleis; a l'altre, els partits d'esquerra i els sindicats, que opinen tot el contrari i al·leguen que l'última reforma laboral ha fracassat. Enmig hi ha el govern espanyol, que no opta ni per fer un pas endavant ni un enrere sinó per deixar-ho tot igual.

"Crec que la reforma laboral ha estat molt positiva, ens ha fet guanyar competitivitat i flexibilitat. Estem molt satisfets de com ha funcionat i no tenim cap intenció de canviar-la ni en una ni en l'altra direcció", va dir ahir el cap de l'executiu, Mariano Rajoy, en ser preguntat sobre les informacions que apunten que Berlín vol que Madrid vagi més enllà respecte a l'última norma, aprovada el febrer del 2012.

Un parell d'hores abans el comissari europeu d'Ocupació, László Andor, havia fet la seva pròpia proposta. En un acte a Madrid, va advocar per implantar un "contracte únic obert" per frenar l'elevat atur, sobretot el de menys de 25 anys (que supera el 50%), i acabar amb la segmentació actual entre treballadors temporals i indefinits, que troba que estan "excessivament" protegits.

El comissari no va entrar en gaires detalls i simplement va afirmar que el contracte únic és "una possibilitat que pot existir per a Espanya" i va recordar que és una de les recomanacions fetes per Brussel·les, així com reduir les cotitzacions que paguen els empresaris, cosa que teòricament fomentaria la contractació. Amb aquests canvis, Andor creu que no caldria dotar de més flexibilitat el mercat laboral espanyol. De fet, Rajoy es va comprometre l'estiu passat a abaixar les cotitzacions, però a última hora es va fer enrere, adduint que la lluita contra el dèficit no ho permetia.

No és la primera vegada que el contracte únic surt a debat. L'any passat, abans de l'aprovació del nou marc laboral, la patronal CEOE el va reclamar i fins i tot el ministre d'Economia, Luis de Guindos, se'n va mostrar partidari de manera implícita. No obstant, la titular d'Ocupació, Fátima Báñez, el va descartar perquè seria "inconstitucional", en "deixar de ser causal l'acomiadament". Les tesis de Báñez es van acabar imposant a la reforma que va aprovar el govern malgrat que la ministra continua apostant per "simplificar" els diferents tipus de contractes existents.

L'opció del contracte únic mai ha agradat als sindicats, com es van afanyar a recordar ahir. La UGT va advertir que suposaria abaratir l'acomiadament perquè hi hauria topalls progressius segons els anys treballats. El missatge era clar: malgrat que Rajoy ja ha dit que no canviarà la reforma laboral, les centrals volen deixar clares les línies vermelles de cara a la reunió que mantindran dijous amb el president. Una trobada a la qual li agradaria assistir al líder del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, que ahir va presentar els nou punts de la seva oferta de pacte amb Rajoy, un dels quals és de mesures per reduir la xifra d'atur.

Front comú amb Portugal

De fet, el drama de la desocupació va centrar la cimera hispano-portuguesa que es va celebrar al matí a la Moncloa. Tant Rajoy com el seu homòleg portuguès, Pedro Passos Coelho, van qualificar d'"imprescindible" que la UE adopti noves mesures contra l'atur juvenil i mesures de foment del crèdit per a les pimes, i que respecti el calendari d'implantació de la unió bancària. Un nou dard a Berlín.

stats