Dossier 20/12/2012

Sense alternatives a la pujada d'impostos

Els experts de l'ARA analitzen l'impacte per a l'economia de les mesures recollides en l'acord de Govern entre CiU i ERC, que aposta per aplicar noves figures recaptatòries per així haver de fer menys retallades

Mireia Miquel
3 min
Jordi GalíMiquel PuigJoanMajóNúria
 Bosch: Sense alternatives a la pujada d'impostos Les preguntes

Les preguntes

1.Quin impacte poden tenir les mesures del pacte entre CiU i ERC?

2. Quina altra política seria possible?

Jordi Galí

"La incertesa no ajuda al creixement"

1. Ara s'obre un camí que provoca una discontinuïtat important amb la vida del país. Aquesta incertesa d'entrada pot retreure l'economia i pot afectar els grans projectes d'inversió industrial. Dependrà molt del discurs que faci el Govern per atreure aquests inversors i donar-los confiança perquè vinguin a invertir a Catalunya. Per això aquest discurs ha de superar el discurs polític. Aquest procés podria afectar el creixement, igual que el joc brut que fa l'estat espanyol fent creure que som un país corrupte. Així mateix, la incertesa i la pressió fiscal no ajuden al creixement.

2. El que es podria fer si la Generalitat no estigués en fallida és abaixar la pressió fiscal a les classes mitjanes i donar aire a la gent. Ara això és impossible. També es podria fer un tancament de caixes però, tècnicament, és molt complicat.

Miquel Puig

"Criticar els impostos és frívol"

1. Tots els impostos tenen un efecte contractor sobre l'activitat econòmica. A més, algunes de les figures que es volen introduir en aquest cas tindran un cost de gestió elevat. Per tant, la crítica és molt fàcil però no hi ha res més frívol que fer-la. No vaig criticar els impostos del Partit Popular i tampoc no ho faré amb els d'aquest pacte. Els impostos són imprescindibles perquè els serveis públics s'han de pagar i perquè l'estabilitat social demana demostrar que la càrrega de la crisi és compartida.

2. Les mesures acordades van en la línia del que és imprescindible, que és aturar l'hemorràgia que pateix la Generalitat i evitar el caos, que és el màxim enemic del creixement econòmic. Segur que hi ha detalls millorables però no estic en condicions de donar una opinió fonamentada sobre aquest aspecte.

Joan Majó

"Una forta tisorada afectaria el consum"

1. La situació de l'economia ja és molt complicada per raons que no tenen a veure amb l'acord. Per tant, no es pot dir que el pacte en sigui el culpable però podria tenir algunes conseqüències negatives: si hi ha sensació de poca estabilitat, retraurà la inversió, i si augmenta la tibantor amb el govern central, això dificultarà el finançament. L'esforç d'augmentar els ingressos pot ser positiu però si les retallades segueixen sent importants afectaran el consum i agreujaran les tensions socials. Dependrà de si els ajustos afecten molt o poc les rendes que van directament al consum.

2. No és gens fàcil. Veig tres objectius. Plantar cara a l'exigència de reduir tant el dèficit; fer una reducció en partides que influeixin al mínim possible en el consum, i aconseguir un finançament del deute a menys cost.

Núria Bosch

"S'ha de rebaixar l'objectiu de dèficit"

1. No crec que els impostos que es volen aprovar perjudiquin molt el creixement econòmic. Són impostos que no van directament a les empreses. Alguns, com el de patrimoni, els paguen les persones físiques. No van directament dirigits a l'activitat econòmica i, per tant, no penso que afectin l'activitat productiva de Catalunya.

2. Per afavorir el creixement econòmic s'haurien d'aplicar altres mesures que desconec si es faran, perquè s'ha de tenir en compte que la Generalitat té uns marges per maniobrar i no pot actuar en tot el que voldria. En tot cas hauria de ser l'estat central qui prengués aquestes mesures. El que s'hauria de relaxar és l'objectiu de dèficit del 0,7%. No és just que l'ajust vagi a càrrec de les autonomies. S'hauria de fer pressió a Brussel·les perquè el govern espanyol doni més marge.

stats