Efímers Tema del dia 11/11/2012

Prohibit tallar la cinta en campanya electoral

Roger Mateos
2 min
El conseller d'Agricultura, Josep Maria Pelegrí (CiU), i l'alcalde de Lleida, Àngel Ros (PSC), inaugurant la Fira de Sant Miquel al setembre.

BARCELONAEn el món del cinema, una de les solucions per encadenar dues seqüències consisteix en el que s'anomena fade out : la imatge es va enfosquint lentament fins a donar pas al següent pla. Justament en aquesta fase està el govern que va prendre possessió a finals del 2010 amb Artur Mas al capdavant. Tots els pronòstics apunten que l'actual president tornarà a ocupar despatx a la plaça Sant Jaume després de les eleccions del 25-N, però ara per ara s'ha de cenyir als marges d'actuació que traça la llei.

De fet, el Govern no té encara les limitacions que se li imposaran a partir de la nit electoral. Llavors entrarà en funcions i haurà d'actuar condicionat per les cotilles que s'apliquen per evitar que prengui decisions estratègiques en les setmanes prèvies a la constitució del nou executiu. Però, en aquests moments, a 14 dies de les eleccions, l'executiu segueix reunint-se cada dimarts al matí i oficialment continua "en plenitud d'atribucions", explica a l'ARA el cap de l'assessoria jurídica del departament de Governació, Xavier Urios. No obstant això, la llei orgànica de règim electoral general, la Loreg, va ser modificada l'any 2011 per establir-hi certs límits.

Acostumava a ser massa habitual veure els presidents de l'Estat o de comunitats autònomes afanyant-se a inaugurar ampliacions d'hospitals, trams d'autovies o nous centres culturals, esperonats per la proximitat d'una cita electoral. Des del moment que es convoquen eleccions (Mas va firmar-ne el decret l'1 d'octubre) un govern té prohibit celebrar cerimònies d'inauguració d'obres públiques. No s'impedeix que aquell servei pugui entrar en funcionament, però sí que l'executiu organitzi un acte pensat per al seu propi lluïment.

La Junta Electoral Central va aclarir que els membres del govern sí que poden prendre part en l'obertura de congressos, festivals o festes populars que se celebrin amb regularitat i que, donat el cas, puguin coincidir amb períodes electorals, sempre que les seves intervencions en aquell esdeveniment no es puguin interpretar com una falca publicitària sobre la seva gestió.

Prohibit penjar-se medalles

Un altre dels impediments que pesen sobre l'acció dels governs en les setmanes anteriors a uns comicis és no poder promoure campanyes institucionals per presumir d'obra feta. La distribució de llibres, revistes o tríptics, l'enviament de correus electrònics o missatges de mòbil, així com la publicació d'anuncis en mitjans de comunicació per vanagloriar-se de la feina feta per les autoritats públiques queden explícitament exclosos de la llei.

La Junta Electoral també prohibeix les campanyes per fomentar la participació. Bé ho sap ara el govern de Mas, després d'haver-se vist obligat a retirar els seus polèmics vídeos per animar la gent a votar, en què apareixien imatges de la manifestació de l'última Diada. L'únic que sí que es permet són les campanyes asèptiques per informar els ciutadans sobre la data electoral, el procediment per exercir el dret a sufragi i els tràmits del vot per correu.

Vist que les arques de la Generalitat estan gairebé buides i no arriben les inversions que l'Estat hauria d'aportar en virtut de l'Estatut, després del 25-N possiblement tampoc serà gaire freqüent veure el president amb unes tisores donant per inaugurada una obra, per molt que la llei ja ho autoritzi.

stats