Efímers Tema del dia 29/03/2014

Les raons de Rajoy per deixar de ser Mister No

Vol satisfer l’‘establishment’ català i el PSOE

i
Ferran Casas
2 min

La Moncloa matisa l’estratègia. Fins ara Mariano Rajoy aspirava al fet que el procés català morís sol gràcies als vetos polítics del PP i el PSOE al 9-N -com el del 8 d’abril al Congrés- i als cops de porta legals del Tribunal Constitucional, que aquesta setmana ha dit que per exercir el dret a l’autodeterminació (una altra cosa és que discutim en quines condicions pot o no la Generalitat fer una enquesta amb urnes ) cal posar-se d’acord amb els grans partits espanyols, canviar la Constitució i preguntar després a tots els espanyols si ho beneeixen.

Rajoy era Mister No. A cada debat deia que el procés era un desastre, que ell no passaria a la història com el president a qui se li va trencar Espanya i que tampoc acceptaria xantatges. Ell i els seus esperaven que tot descarrilés abans: a les urnes el 25-N del 2012, a l’hora de pactar la declaració de sobirania o en el moment d’acordar la data i la pregunta. Res d’això ha passat. Al contrari. Els grans sindicats catalans -de matriu estatal- no només fan actes a favor del dret a decidir com ahir a Pallejà, sinó que es planten davant Alfredo Pérez Rubalcaba quan ve a visitar-los perquè afluixin. El Pacte Nacional pel Dret a Decidir fa via i, en un acte patronal reivindicatiu de Pimec fa uns dies a Montjuïc, bona part del públic va acabar cridant “independència”.

El menyspreu del Madrid del poder, la pròpia convicció i la pressió -i lleialtat- dels seus socis i entitats com l’ANC i Òmnium han fet que Mas no reculi, que hagi arribat on Rajoy no preveia i que digui que no pensa aturar-se. Ara se’l creuen.

El PP es mou i descarta les mesures coercitives. No podia presentar-se al Congrés amb les mans buides altre cop i ha de complaure Rubalcaba, que posa com a preu al seu suport (estratègic) desterrar l’immobilisme. La proposta de finançament singular, que Rajoy no concep com una tercera via (no preveu que es voti i encara menys al costat de l’opció independentista o altres concessions), pot tenir costos per a ell però és un mal menor i potser fins i tot li servirà per partir CiU. Ahir el president de Madrid, Ignacio González, el seu flagell intern, ja va alçar la veu. Rajoy confia en l’habilitat de Montoro i la nebulosa de la seva reforma fiscal (primer recentralitzo i després afluixo) i en les pors i les ganes de bona part de l’ establishment català per donar rang de miracle a tot el que es mogui entre el pacte fiscal i el de sempre.

Mas acusa el PP de provocar el xoc actual

“Si el PP no hagués volgut carregar-se l’Estatut per carregar-se el PSOE i Zapatero, ara probablement estaríem en una situació diferent: estaríem desenvolupant aquell Estatut que no era l’ideal per a Catalunya, però que donava un marge de joc per tirar uns quants anys més”. Aquesta és la conclusió a què arriba el president de la Generalitat, Artur Mas, en una entrevista concedida a la revista L’Avenç, que celebra el número 400. Mas considera Catalunya com un “país de capelletes” i constata la dificultat de construir “corrents polítics que tinguin força per ells mateixos”.

stats