Dossier 08/09/2012

Torna Bañuelos, un dels protagonistes del 'pelotazo'

Salvador Almenar
2 min
Enrique Bañuelos saluda el president, Artur Mas, ahir, en presència dels consellers Mena i Mas-Colell.

VALÈNCIAL'empresari valencià Enrique Bañuelos ha tornat a la primera línia de l'actualitat com a promotor del complex d'oci Barcelona World. Durant el boom immobiliari va ocupar molts titulars, primer pel vertiginós creixement de la seva immobiliària Astroc i després per l'esvaïment del seu imperi amb peus de fang, que va comportar pèrdues a milers d'accionistes. El negoci de l'empresari de Sagunt va ser el primer a caure per l'esclat de la bombolla immobiliària, la mateixa que mesos enrere li havia permès convertir-se en el tercer empresari més ric d'Espanya.

La crisi marca un abans i un després en la carrera de Bañuelos. El mes d'abril del 2007 va frenar el somni daurat de l'empresari valencià amb l'estrepitosa caiguda en borsa dels títols de la companyia. Els intents fallits de mitigar les pèrdues van portar el president d'Astroc a prendre la decisió de vendre les seves participacions i posar rumb a Amèrica del Sud.

Però pocs mesos abans la seva empresa era una de les més potents del sector. Un fet que el va convèncer a fer el salt als Estats Units, i a finals del 2006 va decidir obrir una seu d'Astroc a Nova York. Les seves declaracions demostraven la seguretat que tenia en si mateix i en el seu model de negoci: "A mi em deixen despullat a Central Park i en 24 hores estic passejant-me per la Cinquena Avinguda en una limusina", va assegurar el dia de la seva presentació a la societat americana. I ho feia amb un plat a la mà de la paella gegant que havia organitzat a Central Park. D'aquest home que s'havia de passejar en limusina per la Cinquena Avinguda al que va deixar València per provar sort al Brasil els separaven uns pocs mesos.

Bañuelos, que en el moment àlgid de la seva carrera va arribar a ser primer accionista individual del Banc Sabadell, sempre va tenir clar que volia reconstruir el seu imperi amb les mateixes eines que el va aixecar. L'experiència final d'Astroc no el va desanimar de provar sort en el mercat immobiliari brasiler, que el 2007 estava en plena expansió.

La seva incursió en aquest món va ser a través de la companyia Agra, i una vegada a dins l'estratègia va ser idèntica a la desenvolupada a Espanya: comprar altres empreses amb dificultats econòmiques i integrar-les en el seu grup immobiliari.

Tornada sense soroll

Enrique Bañuelos no va aconseguir amb l'especulació immobiliària els beneficis que va obtenir en la seva etapa a Espanya i per això va mirar de fer un gir a la seva carrera empresarial apostant per crear un hòlding empresarial líder en el sector de l'agroalimentació. L'experiència tampoc va resultar exitosa. Va deixar l'aventura el maig del 2012.

Pocs dies després va comunicar la seva entrada a Amper, amb un 28,4% de les accions, sense gran renou mediàtic. Bañuelos va tornar del Brasil sense fer soroll, fins ahir. L'empresari valencià serà l'impulsor de Barcelona World, un projecte en què cal construir una ciutat de l'oci des de zero. Bañuelos confia a viure una segona etapa daurada al sector immobiliari.

stats