14/04/2013

Els catorze arquitectes de la Catalunya plena

5 min

BarcelonaEl Consell Assessor per a la Transició Nacional (CATN) és una biga jàssera del procés. El formen 14 personalitats d'acreditada trajectòria. No cobren i tenen com a missió donar solidesa a la consulta i posar les bases del que ha de ser -si els catalans ho volen- la Catalunya estat. Fins a final d'any faran una vintena d'informes i s'hauran de mullar en temes com la llengua, la doble nacionalitat, el divorci amistós amb Espanya, la seguretat o les estructures d'estat.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Carles Viver Pi-Sunyer

El cervell dels últims dies de la Catalunya autonòmica

El president del CATN és un jurista reconegut que amb menys de 40 anys ja era catedràtic de dret constitucional. Especialitzat en l'estat autonòmic, el 1992 CiU el va promoure per a magistrat del Tribunal Constitucional. S'hi va estar nou anys i va ser-ne vicepresident. Ja amb el tripartit, la seva experiència el va convertir, com a president de l'Institut d'Estudis Autonòmics, en un dels cervells de l'Estatut vigent. Ha plantejat cinc vies per fer la consulta i no descarta la proclamació unilateral d'independència.

Núria Bosch

Experta en finances públiques i col·laboradora d'Antoni Castells

Si algú sap què fer amb el deute i com organitzar les finances és aquesta catedràtica d'hisenda pública de la UB. La vicepresidenta del CATN va ser col·laboradora d'Antoni Castells, conseller d'Economia amb el PSC, a la facultat primer i a la conselleria després. El va ajudar a calcular les balances fiscals i el va assessorar negociant el finançament. Ha evolucionat del federalisme al sobiranisme. Fa poc va fer un estudi per a la Fundació CatDem, la de CDC, sobre la viabilitat d'un estat català.

Enoch Albertí

Un constitucionalista defensor de la plurinacionalitat de l'Estat

El catedràtic de dret constitucional i degà de dret de la UB va defensar la legalitat de l'Estatut del Parlament, que el pacte Mas-Zapatero va retallar. El 2010, amb el text al patíbul del TC, va liderar un manifest de 160 juristes que el van tornar a avalar. Tant el PSC com CiU van fer circular el seu nom com a candidat del Parlament a magistrat del TC.

Rafael Grasa

Un perfil progressista i pacifista expert en resolució de conflictes

És professor de relacions internacionals de la UAB especialitzat en conflictes. Des de la seva fundació -sota l'impuls de l'aleshores conseller Joan Saura, d'ICV- dirigeix l'Institut Català Internacional per la Pau. Està vinculat al món de la cooperació i el pacifisme. Exmilitant del PSUC i del Comitè Antinuclear, va ser portaveu de la coordinadora pacifista contra l'entrada d'Espanya a l'OTAN el 1986. Ha fet de consultor en negociacions internacionals i d'observador electoral.

Germà Bel

D'assessor de Borrell a ser un líder d'opinió del sobiranisme

La seva carrera acadèmica, brillant i completada als EUA, va ser paral·lela a la política (als 17 anys militava a les joventuts del PSC). Ara és catedràtic d'economia aplicada de la UB. Va ser assessor de Josep Borrell a Foment i, com a diputat al Congrés, el 2000 va ser un puntal de la candidatura de Zapatero pel PSOE. Montilla el va castigar per haver-se posicionat i el va arraconar. Es va bolcar en el món acadèmic, es va especialitzar en infraestructures i es va convertir en un líder d'opinió sobiranista. Ha participat en diversos mitjans i, amb llibres com ara Espanya, capital París , denuncia la radialitat.

Carles Boix

Un politòleg amb visió americana i expert en democràcia

És una de les cares del Col·lectiu Wilson, que internacionalitza el procés. És catedràtic de ciència política a Princeton i és doctor i màster a Harvard. L'imponent currículum, que l'ha fet mereixedor de premis, ha convertit aquest liberal resident als Estats Units en una autoritat en teoria de la democràcia.

Pilar Rahola

Biògrafa del president, polemista però també articulista influent

Una dona polifacètica: filòloga, periodista, escriptora, sionista, polemista, política... Rahola s'atreveix a tot. Va entrar en política a ERC i va forjar els primers tripartits a l'Ajuntament de Barcelona, on compatibilitzava la tinença d'alcaldia amb l'escó a Madrid. D'allà, escindida al fracassat PI i a les tertúlies i els articles en premsa. Amiga del president (va fer-li la biografia La màscara del rei Artur ), és a l'òrbita de CDC.

Salvador Cardús

Un ideòleg del sobiranisme que va demanar el vot per Mas

Aquest professor de sociologia de la UAB és una icona del "vot prestat" que volia Mas el 25-N. Va demanar el vot per ell i abans havia ajudat l'ERC de Carod i el Reagrupament de Carretero a bastir discurs. És articulista destacat i tertulià. A més de fer llibres polítics i d'educació, ha coordinat Estatuir Catalunya, un informe del trànsit a l'estat propi.

Ferran Requejo

Un federalista pota negra que va acabar fundant l'Assemblea

El catedràtic de polítiques de la UPF va dir en un acte de la Fundació Campalans, del PSC, que ara era independentista perquè ja no era "imbècil". Ideòleg del maragallisme i teòric del federalisme amb extensa obra publicada, Requejo ha evolucionat. ERC li va oferir ser cap de llista al Congrés el 2011 i és un dels fundadors de l'ANC.

Àngel Castiñeira

Expert en lideratge i estudiós de la identitat catalana

És professor d'Esade i molt reconegut en matèria de lideratges. Nascut a Galícia, té obra publicada sobre la identitat catalana i ha fet classes de filosofia. Va sonar fa poc per dirigir el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona i a les últimes espanyoles va donar suport a CiU.

Joan Font

Empresari de supermercats que també fa de mecenes

L'amo de Bonpreu és compromès i discret. Va sorprendre que volgués ser al CATN, però deia en una entrevista a l'ARA que, si bé els empresaris no han de "liderar" la independència, sí que hi han de "donar suport". Ell ho ha fet posant locals a disposició de la consulta del 10-A a Barcelona o finançant iniciatives de país, com ara Spanair i el documental Cataluña-Espanya , d'Isona Passola.

Josep Maria Reniu

Politòleg expert en coalicions i assessor de l'ERC de Junqueras

És cap d'estudis de ciència política i de l'administració de la UB i una autoritat en coalicions i processos electorals. Pot aportar solidesa política al procés de la consulta i en la tasca d'ampliar majories. Forma part del consell de savis d'ERC que Junqueras va crear ara fa un any.

Francina Esteve

Una veu per assessorar en l'encaix europeu del nou estat

Fa de professora de dret internacional públic a la UdG i fins al 2006 dirigia el Centre de Documentació Europea de la universitat gironina. És experta en repartiment de competències entre la UE i els estats, i en polítiques d'immigració i igualtat.

Joan Vintró

Un defensor de la consulta que ha qüestionat la prohibició dels toros

És catedràtic de dret constitucional de la UB i defensor de la consulta i de la declaració de sobirania impugnada al TC. Forma part del Centre d'Estudis per la Democràcia Jordi Solé Tura. Expert en processos de transició política. Va ser lletrat del Parlament i ha qüestionat la prohibició dels toros.

stats