Dossier 13/04/2013

Els doctorands surten al carrer contra la retallada en investigació

Auri Garcia Morera
1 min
Els doctorands surten al carrer contra la retallada en investigació

Barcelona.El col·lectiu dels doctorands va sortir ahir al carrer per protestar contra l'augment de les taxes de matrícula i la retallada de beques i sous. En un acte a la plaça de Sant Jaume de Barcelona, desenes de persones amb la samarreta taronja característica dels investigadors van participar en una sessió d'elaboració de pòsters científics. Entre d'altres, van preparar pancartes amb lemes com "Perill! Científics amb ideals en aquesta zona", escrit en anglès per als turistes que passejaven per la plaça.

Abans, en un acte a l'aula magna de la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de Barcelona, es va presentar la campanya Tombem el decret , que ha interposat un recurs contenciós administratiu contra el decret de preus universitaris de la Generalitat, i els resultats d'una enquesta sobre la situació dels doctorands catalans. Segons aquesta enquesta, amb més d'un miler de participants, prop de la meitat dels doctorands catalans han fet part del seu doctorat sense percebre remuneració.

La jornada reivindicativa la van impulsar assemblees com Doctorands Diagonal, D-Recerca, l'assemblea de tercer cicle de la UAB o UdG.Doc. A l'acte a la Universitat de Barcelona hi va participar l'exrector de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) Josep Ferrer, que recordava que a l'augment de les taxes de matrícula i les retallades de beques i sous cal sumar-hi la "incertesa" en la convocatòria i el pagament de les beques, i un "empitjorament" de la situació laboral.

Ferrer també alerta que aquesta situació s'emmarca en una "política de desmantellament de la investigació" per part del govern espanyol, que "aposta per un model productiu sense R+D". L'exrector lamenta que en dos anys s'hagi "retrocedit" tot el que s'havia "avançat en deu".

stats