Efímers Tema del dia 26/09/2014

La firma del decret força Unió i ICV-EUiA a definir ja el seu vot

Les dues formacions afronten un fort debat intern sobre el 9-N

Oriol March / Sara González
3 min

BarcelonaQuan el president de la Generalitat, Artur Mas, firmi el decret de convocatòria del 9-N, començarà la contrarellotge perquè Unió i ICV-EUiA, els dos partits que a un mes i mig de la consulta es mantenen en la indefinició de vot, es mullin -o no- pel sí-sí o pel sí-no. El risc de fractura interna ha fet que les dues formacions hagin espremut els terminis per arribar cohesionades almenys fins a la recta final. A partir de dissabte, però, els processos interns per prendre partit de manera definitiva s’acceleraran amb el gran repte d’esquivar la divisió davant un procés sobiranista que ha polaritzat l’espectre polític català i, de retruc, els seus respectius votants.

Els democristians van obrir el meló dissabte al seu consell nacional, i només van arribar a un acord: celebrar-ne un altre d’extraordinari i monogràfic per definir la seva posició sobre la independència. L’encarregat de gestionar el debat és el secretari general, Ramon Espadaler, que mirarà de fer una proposta que conjugui les voluntats dels confederalistes i les dels independentistes. “No és incompatible el doble sí amb la confederació”, sosté un alt dirigent consultat.

El debat ha tensionat amb força el pols entre el líder de la formació, Josep Antoni Duran i Lleida, i les veus crítiques que volen arrossegar el partit cap al doble sí. De moment, Duran ha renunciat a dur els democristians cap a la defensa del sí-no, i diumenge va haver d’escoltar una dotzena d’intervencions que van defensar la independència. “El missatge que ens va traslladar ell és que no havíem de prendre mal internament”, rememora un dirigent present a la reunió de fa cinc dies.

Dilluns Espadaler es va comprometre a tancar el debat passi el que passi -és a dir, si el Tribunal Constitucional (TC) tomba la consulta-, però no falten veus dins del partit que observen en Duran la voluntat d’arraconar la qüestió quan es debati el pla B. “És una opció que no s’ha descartat”, sostenen fonts de la direcció democristiana.

Proposta a la militància

Si bé Unió ha promès mullar-se, ICV-EUiA, que fins ara només havia fet públic que defensaria el vot afirmatiu a la primera pregunta -la que fa referència a si Catalunya ha de ser o no un estat-, no veu viable decantar-se per una resposta clara a la segona qüestió, la que planteja la independència de Catalunya. Conscient que aquesta matèria pot partir la seva militància per la meitat, les direccions dels dos partits de la coalició aposten per una llibertat de vot que perceben com a solució salomònica perquè el partit no se’n ressenti. Aquesta és la proposta que faran a la militància, que en una consulta interna haurà de decidir si avala o no arribar a la consulta sense un vot definit a la segona pregunta. Demà mateix, quan Mas firmi el decret, els ecosocialistes celebraran un consell nacional en el qual es fixarà la data de la consulta interna. Calculen que com a mínim necessitaran “entre una setmana i deu dies” per tenir-ho tot a punt per fer aquesta votació i, d’entrada, tal com va avançar dimarts la coordinadora nacional d’ICV, Dolors Camats, la intenció és fer la consulta interna encara que el Tribunal Constitucional suspengui el 9-N.

D’entrada, l’opció de donar llibertat de vot a la segona pregunta satisfà totes les sensibilitats, especialment les que aposten per una relació federal de Catalunya amb Espanya. “Som un espai d’aliança de sobiranistes, federalistes i independentistes, i el que ens uneix és el tipus de país que volem”, argumenten fonts de la coalició. Però també els independentistes de l’àmbit de fet nacional d’ICV veuen amb bons ulls aquesta fórmula per garantir la unitat interna sempre que no impliqui que el partit renunciï a un sí-sí que veuen inevitable si l’Estat continua sense fer cap oferiment mínimament atractiu. Els partidaris de votar a favor de la independència no renuncien a fer campanya interna en considerar que la millor manera de negociar amb Espanya és a partir de la “plena sobirania” que garantiria la victòria del sí-sí. De portes enfora aniran tots a l’una amb una campanya centrada, sobretot, a incentivar la participació.

stats