CAS ITV, LA DERIVADA POLÍTICA
Dossier 20/03/2013

La justícia imputa Pujol i CDC s'endinsa en l'interinatge

El secretari general fa un pas enrere i delega en Corominas, Rull i Turull, però manté l'escó

Oriol March
5 min
FLANQUEJAT Oriol Pujol va comparèixer  poc després de les dotze del migdia acompanyat de Josep Rull, Jordi Turull i Lluís Corominas a la seu de CDC.

BarcelonaLa decisió estava tan clara de portes endins que, tan bon punt es va saber que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) havia considerat oportú imputar Oriol Pujol pel cas de les ITV, CDC va convocar els mitjans a una roda de premsa a la seu del partit. Passaven uns minuts de les 12.20 del migdia quan va aparèixer Pujol flanquejat per Josep Rull, Jordi Turull i Lluís Corominas per escenificar un pas enrere ("delegació", en va dir ell) arran de la seva imputació. Així, el secretari general nacionalista passa a ser un diputat ras i un militant de base. Almenys, i aquest és un matís important, temporalment.

"Renunciar a l'acta de diputat hauria estat desmesurat i incorporaria una dosi de culpabilitat al cas", va considerar Pujol, que en compareixences anteriors ja havia donat pistes sobre el seu pas enrere "per no fer nosa al procés polític que està vivint Catalunya". Ahir va reiterar aquest argument i va aprofitar per presentar els tres dirigents que assumiran de manera provisional les seves funcions al partit i al Parlament. Rull -secretari d'organització- i Corominas -vicesecretari de coordinació institucional- agafaran el comandament de la secretaria general. El primer s'encarregarà de la vessant política, i el segon de la tasca més institucional.

Al Parlament Jordi Turull acumularà dos càrrecs i es quedarà amb les funcions del president de grup parlamentari i seguirà fent de portaveu a la cambra catalana. Una opció que alimenta encara més la desitjada sensació de provisionalitat de tot plegat a l'espera d'una solució ràpida per Pujol als tribunals. Turull és un dels homes de màxima confiança de Pujol i bona part de l'activitat parlamentària ja recau en ell. D'aquest moviment de cadires se n'extreu una primera conclusió: el partit gran de la federació que governa la Generalitat es queda amb una direcció provisional en el moment en què Artur Mas, president del partit i de l'executiu català, lidera "l'operació política més important dels últims 300 anys".

Un any de mandat

La imputació arriba quan no fa ni un any que Pujol comanda la tropa convergent. En certa manera, és presoner de la comparació que va fer entre Espanya i un estany "d'aigües podrides" el dia que va prendre possessió del càrrec. Ara la flaire del cas de les ITV -segons un informe d'Hisenda en seria "cooperador necessari"- se li ha acabat girant en contra. Els seus col·laboradors més íntims esperen que declari "d'aquí poques setmanes" i que tot plegat tingui un desenllaç "ràpid i satisfactori". Per satisfactori s'entén que el jutge acabi arxivant la imputació.

La seriositat imperava a la sala de premsa de la seu que CDC té al carrer Còrsega -i que està embargada pel cas Palau-, però també planava sobre l'ambient un cert alleujament. Especialment per a Pujol, que considerava que "per fi" es podria defensar de totes les informacions que el vinculaven amb la trama de les ITV. "S'ha escrit i s'ha parlat molt, i ara podré respondre a les preguntes que pertoquen", va positivitzar el fill de l'expresident Pujol, que va deixar molt clar que la decisió de fer un pas enrere no l'ha pres "perquè altres persones en situacions similars m'imitin".

En tot cas, al Parlament ja hi ha quatre diputats imputats: Xavier Crespo, Ferran Falcó, Oriol Pujol i Daniel Fernández. Els tres primers són de CiU i el quart és del PSC. El dirigent socialista, també imputat per tràfic d'influències en el marc del cas Mercuri, va optar per una solució calcada a la que va fer pública ahir Pujol: renúncia temporal als càrrecs al Parlament i a la secretaria d'organització del partit però no a l'escó. Res que sigui irreversible.

La decisió del dirigent nacionalista va ser ratificada ahir per una reunió extraordinària del comitè executiu nacional de CDC, que va començar a les nou del vespre i es va acabar quan passaven pocs minuts de les deu. Segons fonts presents a la reunió, Pujol i Mas van fer llargues intervencions destacant el "cost personal" de la decisió. Hi van faltar Jordi Pujol i Lluís Recoder, aquest últim partidari d'un congrés extraordinari. La possibilitat ni tan sols es va plantejar en una executiva "solemne i sense fissures", segons asseguren dirigents del partit.

Desvinculació del joc brut

Un dels mantres que repeteix CiU quan l'afecta un cas de corrupció és que, pel procés en què està immersa Catalunya, l'Estat fa servir "joc brut" per frenar el sobiranisme. Pujol no es va estar de dir que el "joc brut" existeix, però el va desvincular del seu cas. "La decisió que prenc és a les antípodes d'embolicar-me amb la senyera", va argumentar.

Embolicat o no amb la senyera, Pujol era un dels dirigents de CDC amb més futur. Comandant del partit i a la graella de sortida per a la successió de Mas -que plegarà quan Catalunya conclogui l'anomenada transició nacional-, el fins ahir secretari general ha tingut una carrera fulgurant. Va entrar al departament de Presidència als anys noranta i, en l'últim govern del seu pare, va ocupar la secretaria general del departament d'Indústria. Diputat des del 2003, va ser un dels homes forts durant la travessa pel desert de Mas, a qui va ajudar a ser designat com a candidat a la Generalitat.

Nítidament sobiranista -posició que l'havia dut a ser l'antagonista de Josep A. Duran i Lleida, líder d'Unió, a la federació-, estava destinat a fer de llebre del Govern des de la secretaria general de CDC, que fa tot just un any va apostar per l'estat propi al congrés de Reus. Tot i que en alguna entrevista havia assegurat que CDC no era independentista, des que ocupava el càrrec no ha deixat d'insistir que el procés era irreversible. Que s'havia entrat en una "dimensió desconeguda" després que el pacte fiscal quedés liquidat pel no de Mariano Rajoy que va fer que el Govern assumís l'ideari que Convergència va fixar al març.

Equilibris interns

La decisió temporal comunicada ahir és també un joc d'equilibris al partit, que ha viscut setmanes de debat sobre què fer en cas d'imputació. El rol de Turull al Parlament és continuista, però el tàndem Rull-Corominas es tria, a part de la disciplina orgànica inherent, per embridar el debat successori. És a dir: haver substituït Pujol per Rull hauria estat assenyalar-lo com a inequívoc valor de futur. Corominas, coneixedor dels ressorts de la maquinària i sense perfil de successor, és de la confiança de Pujol i home de plena lleialtat a Mas.

La figura de Pujol transcendia les costures orgàniques en ser el principal artífex del desglaç entre CiU i ERC que ha fructificat en un pacte de legislatura que inclou fer la consulta el 2014. De la decisió final del jutge sobre la seva relació amb la trama de les ITV en dependrà el paper que tingui en el procés sobiranista. De moment, s'ho haurà de mirar des de la banqueta dels suplents.

stats