Efímers Tema del dia 04/06/2014

La votació al Congrés sobre el relleu del rei agita el debat a CiU

Els nacionalistes, que fixen avui la posició, se situen entre el vot afirmatiu i l’abstenció

Oriol March
3 min
El president del comitè de govern d’Unió, Josep A. Duran i Lleida, es va reunir durant una hora amb el president de la República italiana, Giorgio Napolitano.

BarcelonaLa votació al Congrés de Diputats de la llei que permetrà el relleu al capdavant de la Corona espanyola ha agitat el debat intern a CiU. Els nacionalistes esperen fixar avui una posició definitiva, que segons fonts consultades se situa entre el vot afirmatiu i l’abstenció. El no ja el va descartar ahir el cap de files de CiU a Madrid, Josep Antoni Duran i Lleida, des de Roma: “No té sentit votar en contra de la llei d’abdicació”. Duran va aprofitar l’endemà de l’anunci d’abdicació de Joan Carles per visitar el president de la República italiana, Giorgio Napolitano, amb qui es va reunir durant més d’una hora a Roma.

Quins són els ànims dins la federació al voltant de l’abdicació del monarca espanyol? Les reaccions han estat variades, tot i que la idea força de “no distreure’s” i “no despistar-se” en relació al procés català és en boca de tothom des d’ahir al matí. L’assumpte es va començar a tractar en l’executiva que CDC va celebrar dilluns, quan es va fer públic l’anunci de l’abdicació, i, segons fonts presents a la cita, es van aixecar “moltes veus” en contra de votar a favor de la llei que permetrà que Joan Carles abdiqui en favor del seu únic fill, que el 18 de juny es convertirà oficialment en Felip VI.

Aquesta posició contrària que manifesten diversos dirigents de CDC se suma a la dels que aposten per una “abstenció pragmàtica” i a la d’altres que, amb la boca petita, no posarien pegues a votar-hi a favor. CDC reuneix avui al matí el seu secretariat permanent -l’òrgan de direcció més restringit- per determinar el sentit del seu vot al Congrés.

“Confio en el to del discurs que va fer el president just després de l’abdicació”, indica un dirigent que en l’executiva de dilluns va defensar sense matisos la negativa al tràmit parlamentari que permetrà que Felip sigui rei. Aquest “to” d’Artur Mas, indiquen fonts nacionalistes, traspuava “desconnexió” amb les institucions de l’Estat. Un estat d’ànim, assenyalen a CDC, que té a veure amb la consulta i amb els “actes de reafirmació” del procés sobiranista en marxa.

Val més no “fer-se il·lusions”

Unió, en canvi, no reunirà cap òrgan dirigent. “La decisió l’ha de prendre el grup parlamentari”, sostenen els democristians, que fan cas al posicionament de Duran i, per tant, descarten un vot negatiu a la llei orgànica que materialitzarà l’abdicació. Destacats membres d’Unió al Congrés no veuen amb mals ulls que CiU es posicioni a favor en el debat que hi haurà al llarg de les pròximes setmanes.

En la decisió final, com acostuma a passar en les qüestions transcendentals que es prenen a la federació, hi jugarà un paper important el parer de Mas i de Duran. Hi ha dirigents consultats per l’ARA que, a banda del sí i de l’abstenció, situen una sortida intermèdia: donar llibertat de vot als diputats de CiU a Madrid. Aquesta situació evidenciaria les posicions diferents que hi ha a la federació sobre la qüestió en una votació que tindrà una transcendència parlamentària històrica.

Mentre no arriba aquesta votació, Duran va insistir ahir que val més no “fer-se il·lusions” sobre la qüestió catalana arran del canvi de cara a la monarquia. “El paper del rei no és governar, sinó regnar”, va indicar el cap de files d’Unió des de Roma. Malgrat això, Duran vol observar en Felip una “sensibilitat especial” amb Catalunya, tenint en compte que és una “persona informada”.

Des del primer moment que es va saber que el príncep d’Astúries assumiria el tron, Duran li va fer saber que li caldria “escoltar la voluntat dels catalans”. El líder d’Unió segueix apostant per la tercera via, i el cert és que hi ha partidaris d’aquesta solució al xoc Catalunya-Espanya que veuen en el futur monarca una figura que pot promoure una reforma constitucional que resolgui el plet entre la Generalitat i les institucions de l’Estat.

A aquest plet, que ja ha generat divisió a CiU en més d’una ocasió -per bé que sempre han acabat votant el mateix en totes les cambres legislatives on s’ha tractat el procés sobiranista-, s’hi suma ara l’abdicació de Joan Carles, que també ha generat debat sobre el model d’estat. Quan els dirigents de CDC s’asseguin avui al matí a debatre, tindran present que la votació a la cambra baixa serà interpretada en clau -també- de procés sobiranista. I més tenint en compte que el PNB s’abstindrà i que ERC, que el 25-M va guanyar les eleccions, farà bandera de la seva negativa.

stats