BARCELONA
Societat 26/09/2017

Barcelona vol posar una gran pista de patinatge al Canòdrom

La ciutat aposta per un esport a l’alça, però els veïns temen que el patinòdrom ocupi tota la plaça

Jordi Mumbrú
3 min
Imatge de l’antic canòdrom, on es vol construir una gran pista de patinatge per al 2019.

BarcelonaLa roda petita té cada cop més pes a la ciutat de Barcelona i ara té una oportunitat d’or per consolidar-se: l’Ajuntament de Barcelona vol instal·lar una gran pista de patinatge al solar on hi havia l’antic Canòdrom, al barri del Congrés. La decisió encara no està tancada, però tant la regidora del districte de Sant Andreu, Carmen Andrés, com el comissionat d’Esports de l’Ajuntament, David Escudé, fa mesos que treballen amb aquesta idea i estan convençuts que és una gran oportunitat. L’acord final, però, només es prendrà si la pista és compatible amb tots els serveis que reclamen els veïns del barri. I no serà fàcil.

En una ciutat on l’espai costa tant de trobar, quan apareix un solar com el del Canòdrom, amb 20.000 metres quadrats, molts col·lectius i entitats hi veuen una gran oportunitat. Els amos de gossos, que denuncien des de fa temps la falta d’espais, creuen que és el moment de construir una gran àrea d’esbarjo, mentre que altres veïns tenen també una llarga llista de demandes: reclamen un parc infantil més gran que l’actual, cistelles de bàsquet, més bancs i sobretot més arbres, “perquè a l’estiu no s’hi pot estar”, com lamenta Belén Ayúcar, la presidenta de l’Associació de Veïns del Congrés. El Canòdrom va deixar de funcionar el 2006 i el barri va crear una taula d’entitats per decidir quins equipaments calia posar a la plaça. La taula es reunirà aviat per prendre una decisió. Ayúcar adverteix que “les peticions referents a la plaça s’han de mantenir” perquè els veïns acceptin la pista, però avança que no ho veu gaire clar: “Tenim por que el patinòdrom acabi hipotecant tota la plaça”, denuncia.

L’any 2019, Barcelona serà la seu de la segona edició del campionat World Roller Games i necessita una pista de velocitat reglamentària. Les pistes professionals tenen forma oval i una longitud total de 250 metres. La zona de l’antic Canòdrom sembla adient per construir-hi un equipament d’aquesta magnitud i, a més, “es podrien aprofitar les grades que hi ha actualment”, segons explica Carmen Andrés. La pista ocuparà 8.000 metres quadrats i tindrà un perímetre de tres metres perquè s’hi pugui fer fúting.

La pista, a més, es podria finançar amb l’ajuda del Consell General d’Esports del govern espanyol, que fa una aportació als Roller Games de 500.000 euros. L’Ajuntament només hauria d’assumir la resta de serveis de la plaça.

Tot i que la pista surt pràcticament gratuïta i que permetrà la celebració del campionat, la seva construcció té un risc. Els veïns temen que l’espai no s’utilitzi després del campionat. I és que el patinatge de velocitat no té gaires seguidors a Barcelona. Les pràctiques sobre patins més comunes a Catalunya són l’hoquei i el patinatge artístic.

El president de la Federació Catalana de Patinatge, Ramon Basiana, està convençut que l’equipament serà un èxit. “Serà el llegat del campionat i és un equipament necessari”. Basiana defensa que aquest esport “no té tirada perquè no s’ha donat a conèixer” i pronostica que “la gent descobrirà que les curses són molt espectaculars”. A tot Catalunya només hi ha dues pistes, una al Prat de Llobregat i una altra a Lliçà d’Amunt, però només aquesta última és reglamentària. Basiana també defensa que el patinatge de velocitat té moltes possibilitats d’acabar sent esport olímpic, un reconeixement que en promocionaria la pràctica.

La regidora del districte reconeix que “la urbanització d’un espai amb tants metres és difícil de resoldre”, però creu que podran conviure “les zones enjardinades, els jocs infantils i el projecte esportiu”. Segons Carmen Andrés, el patinòdrom “donarà projecció a la ciutat i a la plaça acollint un esdeveniment destacat en el món de l’esport, i a la vegada resoldrà la necessitat de pista de patinatge per als clubs del barri i del districte”. Escudé, en canvi, destaca que es tracta d’una “infraestructura de ciutat” que respon a la voluntat de “descentralitzar” els equipaments.

Equipaments a l’illa de Can Ros

La transformació de la plaça continuarà al barri amb la construcció de nous equipaments a l’illa de Can Ros, just davant del nou espai. Allà, segons l’acord entre els veïns i l’Ajuntament, hi haurà una escola bressol que funcionarà el curs 2018-19 i un poliesportiu encara per determinar. Aquest espai està previst per al segon mandat.

En marxa les obres del poliesportiu a la Sagrera

L’Ajuntament de Barcelona ha començat aquest mes l’enderroc de les piscines d’estiu del Centre Esportiu Municipal Sant Andreu - la Sagrera per construir-hi un complex esportiu que tindrà tres grans pistes. La construcció del nou espai costarà 13,5 milions d’euros i s’acabarà l’estiu del 2019. L’equipament és al carrer Pare Manyanet, a l’altura del camp de futbol del Sant Andreu.

stats