Societat 09/01/2013

Acord al sector del taxi per retirar el nou sistema de torns

Responsables de l'Institut Metropolità del Taxi i representants dels taxistes acorden retirar el sistema de torns des d'aquesta mateixa tarda

Josep Ferrer
2 min
Taxistes es concentren davant de l'institut metropolità del taxi / JOSEP FERRER

BarcelonaEls taxistes autònoms s'han sortit amb la seva i, a partir d'aquesta tarda de dimecres, es retirarà el nou sistema de torns implantat des del 2 de gener.

Després de dues hores de reunió, l'Institut Metropolità del Taxi (IMET) i els representants i associacions dels taxistes han arribat a un principi d'acord. L'IMT preveu eliminar la mesura de forma permanent quan ho aprovi el Consell d'Administració sense concretar cap data. De moment, però, els taxistes han decidit de forma unitària tornar a la situació anterior a l'actual mesura a partir de les sis d'aquesta tarda. Així, els taxistes tornaran a circular en horari lliure i amb dos dies de festa a la setmana, mentre que a l'aeroport del Prat es tornarà a la rotació mensual entre els taxistes amb llicències pars i impars.

L'acord arriba després de dos dies consecutius de protestes dels taxistes autònoms a l'aeroport del Prat, en què reivindicaven el greuge del nou sistema de torns, que limitava el nombre d'hores que un taxista pot treballar.

Després de la reunió, el sector ha expressat la seva valoració sobre el canvi acordat. Pedro García, un dels representants dels taxis, ha confirmat l'eliminació del sistema de torns, però ha recordat que encara queden qüestions pendents de resolució, tenint en compte l'excedent de llicències: "Hem de tenir garanties de l'administració que es combatrà la pirateria al sector. No ens podem quedar a casa perquè altres treballin".

Les dues parts es tornaran a reunir la setmana vinent

Els sindicats s'han mostrat contents amb la retirada de la mesura però asseguren que no és suficient. "Amb això no es resolen els problemes del sector", avisa el representant de Taxi Company. Assegura que tant ell com la resta de representants del sector creuen què cal buscar noves solucions estructurals pel sector i que aquestes passen, necessàriament, per reduir l'actual flota de taxis de 8.500 vehicles i eliminar les flotes de taxis de luxe.

En aquest sentit, totes dues parts s'han emplaçat per reunir de nou la comissió tècnica del taxi per obrir un nou procés de diàleg per trobar noves mesures per millorar la situació del taxi a qui la crisi ha fet perdre entre un 30 i un 40% de facturació.

La reunió entre l'IMET i els taxistes s'ha celebrat a la seu de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) on, de forma espontània, s'hi ha anat concentrant centenars de taxistes en vaga per donar-los el seu suport. Abans de finalitzar la reunió, un dels representants sindicals ha baixat per explicar als companys presents que havien arribat a un principi d'acord amb l'IMT per eliminar els torns.

L'anunci ha estat rebut pels conductors amb aplaudiments i crits de victòria. Els taxistes han anat abandonant el lloc i la Ronda Litoral també ha recuperat la normalitat després que els conductors haguessin tallat la via al voltant de dos quarts de dotze i durant uns minuts per protestar contra la mesura.

stats