Societat 19/06/2013

La Vall d'Aran culpa la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre d'impedir la neteja dels rius

La CHE va multar amb 6.000 euros l'Ajuntament de Viella per netejar les lleres de la Garona l'any 2011

Ara / Agències
2 min
Una excavadora a la riba de la Garona, a Vielha

BarcelonaL'alcalde de Viella, Àlex Moga, i el síndic d'Aran, Carles Barrera, creuen que l'intervencionisme de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) amb els rius del Pirineu podria haver influït en el desastre provocat per la crescuda dels rius a la Vall d'Aran. La negativa de la CHE que les administracions araneses fessin tasques de neteja pel seu compte haurien empitjorat la situació, segons ha denunciat Moga a RAC1. L'alcalde de Viella ha revelat en una entrevista a l'emissora de ràdio que la Confederació li va imposar una multa de 6.000 euros l'any 2011 per les neteges en el curs de la Garona, raó per la qual no es va plantejar cap més neteja.

Moga ha demanat a la CHE que sigui "flexible" i permeti la intervenció de les autoritats locals en aquests casos, ja que "ningú sap millor que qui habita el territori com han d'estar els rius i el patrimoni natural". El síndic d'Aran també ha responsabilitzat la CHE pel seu "excessiu proteccionisme" amb la vegetació: segons Barrera, "tots els problemes que hi ha hagut a tots els ponts que creuen la Garona han sigut causats pels arbres que ha arrossegat l'aigua". El cap de l'administració aranesa també ha demanat "reflexió" i un menor intervencionisme a la CHE: "El riu necessita el seu espai i, si no se l'hi dóna, el pren. Aquestes evidències no es poden negar, és absurd que una administració s'obsessioni absolutament que no es pot tocar un arbre", ha assegurat.

Barrera espera que els representants de la CHE viatgin entre dijous i divendres a la Vall d'Aran per comprovar la situació. De moment, el síndic ja ha rebut suports de la vicepresidència de la Generalitat, del conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig, i del president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé.

La CHE desvincula el desbordament de l'estat de les lleres

El president de la CHE, Javier de Pedro, ha rebatut les autoritats de la Vall d'Aran i ha desvinculat les inundacions de la neteja dels rius. "El cabal no ha produït danys per falta de neteja. Amb una neteja ordinària, els rius estan en condicions acceptables amb algunes excepcions, però el problema en aquest cas és un desbordament extraordinari", ha assegurat també a RAC1. De Pedro ha defensat la multa que es va imposar a l'Ajuntament de Viella "perquè la llei s'ha de complir", i ha dit que els rius són "cosa de tots" i que per això el seu manteniment l'ha de decidir la CHE.

El conseller d'Interior, Ramon Espadaler, s'ha desmarcat de la polèmica en assegurar que cal debatre les causes "amb serenitat" i que no volia "culpar ni exculpar ningú".

Per la seva banda, el catedràtic d'ecologia de la Universitat de Barcelona Narcís Prat ha assegurat a la mateixa emissora que "això ja s'ho esperaven", i ha culpat la "pressió urbanística" del desastre: "Dir que els rius s'han de netejar és una ximpleria. El problema no són els arbres, sinó l'amplada del cabal: si fas passar el riu per un calaix al mig del poble, li redueixes l'espai i els arbres no passen", ha declarat. Prat veu necessari desenvolupar un protocol per als rius canalitzats en nuclis urbans, ja que "la llera d'un riu no es pot netejar col·locant-hi una excavadora".

stats