SOLIDARITAT
Societat 31/03/2016

Catalunya sí que respon pels refugiats

Milers de catalans han participat aquesta setmana en recollides de roba per a Idomeni arreu del país

A. Garcia / G. De Josep
3 min
01. El Rebost Solidari de Cerdanyola tenia previst omplir un camió de roba i n’ha aconseguit omplir quatre gràcies a una iniciativa que s’ha estès a tot el territori. 02. Una família de refugiats al port grec del Pireu.

BarcelonaMilers de catalans han anat més enllà dels acords presos per Brussel·les en matèria de refugiats i han decidit actuar pel seu compte i ajudar-los directament. L’exemple més clar és el que ha passat amb la recollida de roba organitzada pel Rebost Solidari, que ha multiplicat per deu els seus objectius inicials. El que havia de ser una campanya local s’ha estès per tot el territori català, i fins i tot s’han omplert furgonetes procedents de Saragossa, Màlaga i el País Basc.

L’objectiu que es va marcar el Rebost Solidari -de Cerdanyola del Vallès- a l’inici de la campanya era, segons el seu coordinador, Daniel Banyuls, omplir un camió amb una dotzena de tones de roba, però fins ara ja s’han assegurat omplir-ne quatre: unes cinquanta tones. Però això només és una mostra de l’onada de solidaritat dels catalans. A aquests quatre vehicles cal sumar-hi els tres que han omplert els Carmelites Descalços de Badalona. “Si disposéssim de l’espai suficient i de la capacitat de transportar tota la roba, hauríem pogut omplir una dotzena de tràilers, és a dir, deu tones més de les previstes”, explica Banyuls.

Davant d’aquesta mobilització, el coordinador del Rebost es va mostrar “feliç i impressionat” per la feina feta per la gent a peu de carrer. Opina que “la gent està especialment sensibilitzada amb el drama dels refugiats” i posa especial èmfasi en aquelles persones que “compraven roba expressament per enviar-la a Idomeni”. Malgrat tot, Banyuls no vol entrar a valorar el paper que ha tingut la Unió Europea en aquest moment: “El nostre rol no és valorar la gestió. Qui haurà de reflexionar sobre si la feina que s’està fent és la que toca són els líders polítics”. Malgrat tot, Daniel Banyuls admet, a títol personal, que “els polítics podrien haver fet alguna cosa més”.

Sis mesos de feina

El Rebost Solidari va ser, tal com explica el seu coordinador, la primera entitat catalana que va treballar sobre el terreny amb els refugiats. Al desembre, després d’un període de recol·lecta, van enviar a Croàcia un primer camió amb roba d’abric per als refugiats. Havia de ser una actuació puntual, perquè el Rebost es dedica a temes solidaris d’àmbit local, però una reunió amb el ministre d’Interior de Croàcia els va fer canviar d’opinió. Aquest membre del govern croat els va felicitar per haver sigut la primera entitat que oferia ajuda directa des de Barcelona.

Juntament amb altres organitzacions no governamentals van assumir el repte de fer un segon enviament, que ja va superar totes les expectatives. El ministre croat els va explicar que la principal necessitat dels refugiats eren sabates d’home, i van aconseguir recopilar-ne 3.500 parells, enfront dels 2.000 que s’havien plantejat. Aquests dos enviaments van ser les dues llavors de la campanya que ha desbordat totes les expectatives aquesta setmana, en col·laboració amb punts de recollida de les ONG Gra de Blat, des de Barcelona, i Hesed, des de Figueres. Ara mateix, una cinquantena de tones de roba es concentren a Cerdanyola del Vallès, i una quantitat suficient per omplir tres camions, a Badalona.

Desbordats per l’èxit

Els principals problemes amb els quals es troben ara totes les organitzacions que han participat en la recollida de roba són de caràcter logístic. Els Carmelites Descalços de Badalona han obert un Verkami per pagar els prop de 12.000 euros que costa llogar els tres tràilers. La roba que està agrupada a Cerdanyola, per la seva banda, sortirà divendres que ve, i des del Rebost Solidari estan buscant els camions que puguin fer el trajecte “de manera més econòmica”, segons revela Banyuls.

De fet, no és segur que els tres camions que sortiran des de Badalona es dirigeixin, també, cap a Idomeni. Segons Toni Antoja, portaveu dels Carmelites, “caldrà veure quines indicacions faran les organitzacions que són al camp un cop arribin els quatre primers camions de Cerdanyola”, a més del que ja ha sortit de Figueres. Aleshores, valoraran si el fan arribar al mateix camp de refugiats, a un altre o si es destinen a persones necessitades aquí a Catalunya. Daniel Banyuls explica que confien “plenament en les indicacions de les organitzacions que actuen sobre el terreny”.

Paral·lelament, han sorgit altres iniciatives, com la Furgoneta Solidària de Masquefa, vinculada al Casal Popular de la ciutat, que va sortir el dia 20 de març de l’Anoia carregada del tot de material solidari que havien recollit i va arribar el dia 23.

Una de les coses que els organitzadors han valorat més positivament de les recollides de roba ha sigut el fet que moltes de les persones que simplement volien deixar samarretes, jerseis o sabates hagin acabat carregant capses o organitzant la roba. Daniel Banyuls conclou que “el millor de la gent que ve a ajudar és el somriure amb què ho fan” i demostra “la sensibilització” de la societat davant del drama dels refugiats.

stats