Societat 29/10/2013

La Generalitat farà sentir la seva oposició a la llei Wert aquest dimarts al Senat

La consellera posarà l'accent en el calendari d'aplicació de la normativa en la comissió de les comunitats autònomes que analitza l'impacte competencial de la llei

Acn
2 min

MadridLa Generalitat farà sentir aquest dimarts la seva oposició a la llei Wert al Senat. La consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, participa a la Comissió General de les Comunitats Autònomes, un òrgan on poden prendre la paraula els representants dels governs territorials i que, en aquesta ocasió, analitza l'impacte de la llei orgànica de millora de la qualitat de l'educació (Lomce) sobre les competències autonòmiques. La consellera deixarà constància un cop més del rebuig de la Generalitat a una llei que "atempta" contra la immersió, redueix les competències autonòmiques i estableix un calendari "d'impossible aplicació". La consellera incidirà en aquest calendari que, malgrat les recomanacions del Consell d'Estat, el ministeri vol implantar en dos anys. Rigau tindrà veu, però no vot, en una comissió que s'ha constituït a instància de tots els grups de l'oposició del Senat −necessitaven el suport del 20% dels vots−. Hi desfilaran 14 dels 17 consellers d'Educació que fins ara han confirmat la seva assistència. Serà la primera vegada que la Comissió es convoca aquesta legislatura i provocarà un debat a tres bandes entre el govern espanyol, les comunitats autònomes i els grups del Senat.

Rigau incidirà en el calendari

Segons fonts del Govern, al seu discurs la consellera parlarà de la llengua i de les invasions competencials, però posarà l'accent en el calendari d'aplicació de la normativa. El ministeri va fer cas omís a les recomanacions del Consell d'Estat −que no veia possible posar-la en marxa en dos anys− i, malgrat que estava prevista per rebre el suport de tres exercicis pressupostaris, el PP la va reduir a dos anys en el tràmit parlamentari al Congrés.

La Generalitat, que ja ha demanat la retirada de la llei i ha presentat un recurs al Tribunal Constitucional, manté que la Lomce altera les competències de les comunitats autònomes, no respecta el marc institucional i incompleix el que dicten els estatuts d'autonomia. A més, assegura que la Lomce suposa una clara involució en la immersió.

La sessió comença a les 12 del migdia amb la presentació dels informes de la ponència i, posteriorment, hi haurà un primer torn dels portaveus dels grups, que disposaran de 10 minuts cadascun per fixar la seva postura. Després serà el torn dels membres del govern espanyol. El ministre Wert hi intervindrà aproximadament a la una.

Els consellers autonòmics prendran la paraula ja entrada la tarda. Es preveu que la consellera Rigau exposi els arguments de la Generalitat contra la Lomce cap a les quatre de la tarda. Ho farà en un torn de 10 minuts. Seguidament hi intervindran els senadors designats pels parlaments autonòmics i els portaveus de la comissió.

Un cop celebrat el debat, es reunirà la ponència per avaluar i redactar l'informe final de la Comissió, on previsiblement s'aprovarà el dictat del PP i la resta de grups faran vots particulars. El text definitiu de l'informe de la ponència es votarà al vespre.

El debat es fa en paral·lel i no interfereix en la tramitació de la Lomce a la Comissió de Cultura del Senat, on els grups disposen d'un termini que expira el 31 d'octubre per presentar les seves esmenes a la llei.

stats