Societat 04/07/2016

La Generalitat doblarà el nombre de pisos cedits per entitats financeres destinats al lloguer social

Carles Puigdemont signa un acord amb el BBVA per gestionar 1.800 habitatges més

Arnau Garcia
3 min
Carles Puigdemont signa l'acord amb la directora del BBVA a l'Estat espanyol, Cristina de Parias

BarcelonaLa Generalitat doblarà el nombre de pisos destinats al lloguer social que té cedits per les entitats financeres. El president, Carles Puigdemont, la consellera d'Habitatge, Meritxell Borràs, i la directora del BBVA a l'estat espanyol, Cristina de Parias, han signat aquest dilluns un acord pel qual el Govern disposarà de 1.800 habitatges del banc esmentat durant un termini de vuit anys.

Fonts de l'executiu català apunten que els primers 300 pisos es podran lliurar de forma immediata, i des d'aleshores es llogaran en tongades de sis mesos. L'acord preveu que la meitat dels 1.800 habitatges estan buits, com a mínim, mentre que la resta estan ocupats de forma irregular o per famílies en processos de desnonament. En tots dos casos, Generalitat i municipis afectats estudiaran la situació dels qui vulguin beneficiar-se del lloguer, i garantiran que les famílies en situació de vulnerabilitat que estiguin als pisos no els perdin.

Puigdemont ha qualificat l'acord d'"històric", i ha agraït al banc la seva "sensibilitat". A més, manté que l'acte d'aquest dilluns està en sintonia amb la línia del govern d'"arremangar-se per formar part de la solució dels problemes".

Una solució temporal

Per la seva banda, Meritxell Borràs també ha celebrat l'acord, però ha posat de manifest que la voluntat del Govern és que el lloguer social sigui només una solució temporal. En aquest sentit, explica que el preu dels arrendaments serà d'entre un 10% i un 18% dels ingressos totals, segons la situació de la família, i tindrà una durada màxima de cinc anys.

Borràs ha recordat que els serveis socials també treballaran per buscar una sortida a les persones que es beneficiïn d'aquests serveis, i ha apuntat a unes "bones ofertes de feina i salaris dignes" com la millor política social. Per aquest motiu, el Govern es vol assegurar de garantir que totes les famílies tinguin la tranquil·litat i l'estabilitat necessària per poder desenvolupar els projectes de vida, per deixar de dependre d'aquest tipus d'ajudes.

Ampliar el banc públic d'habitatge, un repte

Segons les dades que ha fet públiques la Generalitat, Catalunya disposa d'un banc públic de 14.400 pisos en propietat, a banda dels 8.600 que les entitats posen a disposició del lloguer social amb l'aval públic. A més, els espais que els bancs cedeixen a l'administració passaran dels 1.800 actuals als 3.600 després de l'acord amb el BBVA.

Fonts del Govern apunten que l'aposta és equiparar el banc públic d'habitatge als nivells europeus, malgrat admetre que "encara estan lluny". Mentrestant, han assenyalat els convenis de cessió amb empreses privades com una solució bona i ràpida, per donar resposta a les famílies més vulnerables. D'altra banda, les entitats socials ja van calcular que es necessitava multiplicar per cinc el nombre absolut d'habitatges destinats al lloguer social. Actualment, només un 2% dels pisos (60.000) hi estan destinats en total, malgrat que aquests organismes apuntin que caldria destinar-hi un 15% (290.000 en total), segons les últimes dades de la Taula del Tercer Sector.

El tercer sector celebra l'acord

Precisament el tercer sector ha valorat molt positivament aquesta mesura. La presidenta de la fundació Habitat3, Carme Trilla, s'ha felicitat que la incorporació de 1.800 pisos a la gestió de la Generalitat va en la línia del que recorda que fa molt de temps que estan demanant: "que els bancs donin un ús social a aquells habitatges que tenen buits". Admet que "no recorda mai una cessió tan valuosa", i posa en relleu la importància de l'acompanyament als usuaris del lloguer social.

stats