Societat 05/12/2012

Rigau: "A Wert, el que el molesta és l'èxit del model educatiu català"

La consellera d'Ensenyament denuncia a Catalunya Ràdio la "intencionalitat política" de la reforma educativa imposada per Madrid. Lamenta que els consellers de les Illes i el País Valencià "van callar" davant la seva denúncia

Ara
2 min
La consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, marxa de la conferència sectorial d'Educació aquest dimarts / EFE

BarcelonaLa consellera d'Ensenyament en funcions, Irene Rigau, considera que la reforma educativa proposada pel ministre d'Educació desprèn una "intencionalitat política molt important", amb un únic objectiu expressat obertament pel mateix Wert: espanyolitzar els alumnes catalans. En declaracions a 'El matí de Catalunya Ràdio', Rigau ha dit que la proposta de canviar el contingut de determinades matèries, com ara història i literatura castellana, que es converteixen en troncals, respon a un objectiu de donar més pes curricular als "referents espanyols". "L'Estat diu que ell no fixa les hores de català, però fixa totes les altres; per tant, el que ens queda és residual", ha denunciat la consellera.

Rigau ha revelat que el País Basc va fer un "esment de protesta" durant la conferència sectorial d'Educació, en dir que la norma també afecta l'euskera, però ha lamentat que els consellers de les Illes i el País Valencià "van callar" davant la denúncia catalana. "És evident que aquest text s'ha fet pensant específicament en Catalunya", ha lamentat. En declaracions posteriors a 'El món a RAC1', Rigau ha afegit que el ministre Wert "se sent amb una autoritat que passa per sobre de l'Estatut i de la voluntat pedagògica". "Això és el que preocupa", ha dit Rigau, que ha admès que, després d'abandonar la reunió, la sensació que va tenir és "d'incomprensió" i de "poques ganes d'entendre" per part de Madrid. "Som davant una voluntat d'imposar i no de comprendre", ha lamentat la consellera d'Ensenyament, alhora que ha recalcat que "és evident" que la voluntat del ministre és "posar sobre la taula un tema [el català a l'escola] que quan es debat genera confrontació" entre alguns sectors de la societat catalana. "Han quedat clars els resultats de les eleccions, i l'objectiu a dos anys [dret a decidir]", ha remarcat Rigau en la línia d'argumentar la intencionalitat política de la proposta de Wert.

Rigau va abandonar aquest dimarts la conferència sectorial d'Educació quan la reunió encara no havia acabat, en desacord amb la proposta de reforma educativa del ministre José Ignacio Wert. La consellera d'Ensenyament va revelar que, després que ella demanés la retirada de la proposta de reforma, el ministre va presentar un text alternatiu a l'últim esborrany que "intentava pal·liar algun aspecte", però que continua sent molt "perjudicial" per a Catalunya.

Rigau ha admès a RAC 1 el "desgast" dels dos als anys al capdavant de la conselleria, en un context de retallades pressupostàries que han repercutit directament en l'ensenyament. Tanmateix, ha reconegut que aquest últim capítol encetat per Wert és una "motivació" per continuar, malgrat que ha recordat que la configuració del nou Govern depèn del president.

stats