SALUT
Societat 18/09/2017

L'alcohol i l'addicció a les pantalles centren el pla d'acció de drogues de Barcelona per als pròxims tres anys

Es calcula que entre un 3 i un 4% dels joves fan un ús problemàtic del mòbil

Lara Bonilla
3 min
Hi ha joves que dediquen fins a 16 hores al mòbil i es calcula que un 77% dels usuaris de smartphone pateixen nomofòbia, és a dir, por de no estar connectat.

BarcelonaFa trenta anys que l'Ajuntament de Barcelona elabora un pla d'acció sobre drogues. El del període 2017-2010, que s'ha presentat aquest dilluns, posa l'accent en el consum abusiu d'alcohol. L'alcohol és la primera droga en demandes de tractament i es calcula que un 5% dels barcelonins -més de 65.000 persones més grans de 15 anys- fan un consum de risc d'aquesta substància. Es calcula que gairebé la meitat (un 45%) dels inicis de tractament als Centres d'Atenció i Seguiment (CAS) són per l'addicció a l'alcohol, seguit de la cocaïna (17%) i l'heroïna (16%).

Entre d'altres actuacions, el pla inclou mesures de control de l'oferta d'alcohol, mesures per reduir la publicitat indirecta de begudes alcohòliques en l'espai públic amb una instrucció que ha d'aprovar l'Ajuntament de Barcelona i mesures per reduir-ne també la venda i el consum. "Volem anar més enllà del marc legal establert en temes de la publicitat de l'alcohol. Hi ha molts esdeveniments esportius on hi ha publicitat d'alcohol", ha assegurat la tinent d'alcalde de Drets Socials, Laia Ortiz.

Per primer cop el pla inclou el problema d'addicció a les pantalles i al joc tecnològic. Es calcula que entre un 3 i un 4% dels joves (entre 2.500 i 3.000 alumnes) fan un ús problemàtic del mòbil i d'internet. "Es considera ús problemàtic quan deixes de fer el que estàs fent per connectar-te, quan la vida és un problema sense internet o quan estàs preocupat si no estàs connectat", ha explicat la directora de l’Observatori de Salut Pública de l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB), Maribel Pasarín. Davant d'aquesta realitat, el Centre d'Atenció i Seguiment (CAS) d'Horta-Guinardó actuarà com a centre especialitzat en l'atenció a la població adolescent i jove per donar resposta a aquesta addicció. Segons Pasarín, van ser les escoles les que van llançar el crit d'alerta. "Mestres i professors són els que estan en contacte amb els joves i feia temps que ens deien 'fixeu-vos en les pantalles'".

Sexe i drogues

El pla també es fixa en noves problemàtiques, com ara el consum de drogues en un context de pràctiques sexuals, els que es coneix com a 'chemsex', i per primera vegada es posa en marxa una estratègia per abordar aquesta problemàtica d'acord amb les entitats que treballen amb homes que tenen sexe amb homes. Durant l'any passat, 193 homes van ser atesos als CAS en relació amb el consum de drogues -metanfetamines, sobretot´- en un context sexual.

També s'incidirà en la població jove, ja que un 30% dels alumnes de quart d'ESO i un 50% dels de segon de batxillerat declaren haver tingut relacions sexuals sota els efectes de l'alcohol i altres drogues, entre un 70 i 80% dels quals no utilitzen preservatiu.

Una altra línia d'actuació és l'abordatge de l'abús de fàrmacs de prescripció legal, com els hipnosedants (tranquil·litzants o somnífers), amb gran potencial de generar addicció. Un 16% de les dones entre 15 i 64 anys (85.000 dones) i un 8% dels homes (43.000 homes) d'aquesta franja d'edat, han consumit hipnosedants.

Aquest és el novè pla d'acció sobre drogues i és el resultat del treball de 300 persones. El pla inclou 116 accions per prevenir i reduir el consum de drogues i les seves repercussions sobre la comunitat. Un dels eixos de treball és la lluita contra l'estigma, ja que "provoca un retard en l'inici del tractament i en dificulta el compliment", ha explicat Pasarín

stats