SOCIETAT
Societat 29/02/2012

Els estudiants tornaran a protestar aquest dijous davant del MWC

Uns 200 estudiants es reuneixen al rectorat de la UB. La jornada de mobilitzacions, amb molts escenaris, ha començat amb el tall de carrers i carreteres i ha continuat amb una manifestació multitudinària pel centre de Barcelona. Els estudiants també han protestat a la UB i a la plaça Espanya

M. Ortega / S. Sánchez / F. Bosch / L. Díaz
4 min
Protestes d'estudiants a la plaça d'Espanya

Barcelona p { margin-bottom: 0.21cm; } Milers de persones, majoritàriament universitaris però també professors i estudiants de secundària, s'han manifestat pel centre de Barcelona contra les retallades del Govern en matèria d'educació. També s'han fet manifestacions a la resta de capitals catalanes i a València.

22.25 La Universitat de Barcelona continuada ocupada i els estudiants decideixen en assemblea que alguns es quedaran a passar la nit. No hi ha presència policial.

21.53 Els estudiants discuteixen en assemblea a la UB les accions de demà. A les 12 h tornaran a la Plaça d'Espanya per protestar davant del Mobile World Congress.

21.40 Els Mossos informen, en un comunicat, que s'han detingut 12 persones, entre ells dos menors d'edat, i que hi ha hagut també 12 persones ateses pel SEM, 7 dels quals són Mossos. Als detinguts se'ls acusa de desordres públics, danys a mobiliari urbà, crema de contenidors i agressions als agents de la línia policial.

21.05 Alguns estudiants decideixen en una assemblea a la UB si ocupen l'edifici i es queden a passar la nit.

18.58 Un portaveu dels manifestants qualifica l'actuació policial de "desmesurada i provocativa" i assegura que els 12 detinguts són "caps de turc" i que "els han detingut a ells com haurien pogut detenir a qualsevol altre".

18.38 Una vintena de joves es concentren davant de la comissaria de les Corts dels Mossos, on hi ha el centre de detinguts de Barcelona, per protestar contra les detencions del matí i el migdia. Hi ha 12 detinguts –dos d'ells menors d'edat– segons els Mossos.

17.46 Les protestes dels estudiants han provocat que es tanquessin els accessos de la Plaça Espanya a la Fira en alguns moments de la tarda. Els congressistes del Mobile World Congress que volien marxar del recinte ho havien de fer pels accessos de l'avinguda Rius i Taulet.

17.28 Després d'una nova detenció per llançar objectes contra els agents, els manifestants comencen a marxar de la plaça Espanya per dirigir-se a la comissaria de les Corts, on s'han traslladat els detinguts. El cordó policial ha impedit que la protesta afectés el Mobile World Congress.

17.00 Els aldarulls s'han traslladat a la plaça Espanya. Uns 500 estudiants s'apleguen davant el centre comercial de Las Arenas. Una línia dels antiavalots dels Mossos intenta que no accedeixin a la plaça. Un grup de joves ha començat a llançar pedres contra els agents. Hi ha diversos detinguts.

16.44 Els estudiants reunits a la Universitat de Barcelona han decidit mantenir l'ocupació i quedar-s'hi a dormir. A les nou de la nit faran una altra assemblea per organitzar-se.

16.32 TMB informa que els accessos a l'exposició de L1 i de L3 de la plaça Espanya estan tancats per les protestes. Les estacions continuen funcionant amb normalitat.

16.18 Una petita càrrega dels Mossos fa tirar enrere els joves concentrats a la plaça Espanya. Els joves aixequen les mans i tiren una mica enrere. La càrrega s'atura. Molta tensió, però de moment no va a més.

16.12 Uns 500 estudiants de la protesta ja són a la plaça Espanya. Els Mossos han blindat amb tanques l'accés al Mobile World Congress (MWC) i n'hi ha uns quants, drets, darrere les tanques.

16.03 Part dels estudiants es preparen per fer una assemblea a la UB i decidir si van cap a la plaça Espanya. Mentrestant, un altre grup –força nombrós– de manifestants ja camina cap al MWC, per la calçada central de la Gran Via.

15.41 Anuncien una assemblea al vestíbul de l'edifici del rectorat de la UB. Hi debatran si traslladen la protesta al Mobile World Congress. "Canya, canya, canya, anem a plaça Espanya", canten alguns dels joves.

15.23 Els Mossos dispersen els joves concentrats al carrer Diputació, on hi ha hagut aldarulls, anant amunt i avall del carrer amb els furgons a tota velocitat, fent ràfegues.

15.18 Càrregues policials a la zona de la UB, a Diputació amb el carrer Balmes.

15.09 Els antiavalots dels Mossos empaiten amb la porra alçada els estudiants a la zona del carrer Diputació amb Enric Granados. Es dispersen i no arriba a produir-se la càrrega.

15.08 Diversos detinguts en els aldarulls de la jornada de protesta a Barcelona. Els Mossos encara no en concreten les xifres.

14.56 El rectorat de la UB, ocupat pels estudiants, que hi entren massivament. Difonen a Twitter una foto del monitor de la càmera de seguretat que ho demostra.

14.53 Corredisses i càrregues policials. Caos a la zona de la plaça Universitat i la rodalia. La crema de contenidors a la cantonada del carrer Balmes amb Diputació provoca una gran fumera.

14.37 Es dóna la manifestació per acabada i s'anuncia la intenció d'ocupar el rectorat de la UB.

14.36 Els Mossos que hi ha davant de la Borsa i el Banco Popular comencen a desmuntar el dispositiu dels antiavalots.

14.29 Els manifestants tornen a la plaça Universitat per llegir el manifest dels estudiants. Anuncien que, segons els seus càlculs, 70.000 persones han participat en la protesta.

14.15 Després de seure al mig del passeig de Gràcia mentre els Mossos feien pressió per fer-los pujar, el gruix d'universitaris continua la marxa a peu passeig de Gràcia amunt.

14.05 Els manifestants han trencat els vidres del Banco Popular, al costat de la Borsa de Barcelona, i han entrat a dins. Tornen a sortir de seguida.

13.30 Els estudiants arriben a la porta de la Borsa de Barcelona, on hi ha tres furgons de Mossos. Els manifestants insulten els agents i tiren boles de pintuta, ous, petards, pa i plàtans. Cremen un ninot vestit d'empresari en senyal de protesta.

12.55 Els manifestants criden lemes com "No a la privatització" i "Aquí, com a València, resistència". La comitiva té previst pujar per passeig de Gràcia, fer una aturada davant la Borsa i la conselleria d'Economia. La majoria dels manifestants són universitaris, però també els acompanyen professors i alguns alumnes de secundària amb les samarretes 'SOS per l'ensenyament públic'.

12.45 La concentració ocupa tots els carrils de Gran Via de Barcelona, davant de la Universitat de Barcelona, la plaça Universitat i arriba fins a Pelai i ronda Universitat. Està encapçalada per la pancarta unitària "No pagarem la seva estafa, salvem la universitat pública", de la Plataforma Unitària en Defensa de la Universitat Pública (PUDUP), que porten els estudiants universitaris i de secundària sense cap portaveu.

La jornada de vaga a les universitats públiques ha arrencat amb aules buides a tots els campus i amb talls de trànsit dels estudiants.

stats