Societat 07/02/2013

Rigau votarà 'no' a la llei Wert i "l'objectiu ocult" d'homogeneïtzar l'educació a Espanya

La consellera assisteix a la reunió sectorial a Madrid. Alerta que el cost de la llei pot fer disminuir les beques i demana que s'aturi la reforma mentre es mantingui l'austeritat pressupostària

Sònia Sánchez
2 min
La consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, saluda el ministre d'Educació, José Ignacio Wert. / ACN

BarcelonaLa consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, ha entrat aquesta tarda de dijous a la conferència sectorial d'Educació –que reuneix a Madrid el ministeri i les comunitats autònomes– amb la intenció de donar el "vot negatiu" de Catalunya a la memòria jurídica i econòmica de la llei, que és el que es discuteix aquesta vegada, ja que el text "col·loca com a primer objectiu de la llei l'homogeneïtzació del sistema educatiu a tot l'Estat".

"L'objectiu ocult de la llei ha esdevingut ja el primer objectiu. El ministre [José Ignacio Wert] sempre havia dit que recentralitzar no era l'objectiu", ha recordat Rigau, i ha denunciat que la memòria "dedica més pàgines a analitzar les sentències sobre el català a l'escola i els aspectes competencials que no pas a la reforma de la secundària".

En concret, tal com ella mateixa va denunciar al Parlament ahir, dimecres, la memòria dedica nou pàgines a explicar com quedarà la secundària i, en canvi, en dedica 16 a parlar del català i les sentències del Tribunal Constitucional (TC) i el Tribunal Suprem (TS); i 24 pàgines als aspectes competencials. "És una llei feta a mida de Catalunya", va dir Rigau a la Cambra.

Tot just abans d'entrar a la conferència sectorial d'Educació a Madrid, Rigau ha denunciat també la memòria lingüística per la "improvisació" que demostra en el càlcul dels costos d'aplicació de la llei, que han passat de 60 milions en la primera versió del text a 408 en la definitiva.

En aquest sentit, ha alertat que després d'un reial decret de retallada educativa que pretenia reduir 1.725 milions d'euros, gastar 408 milions "vol dir que s'haurien d'afectar aspectes molt importants que no s'haurien de disminuir mai, com beques i ajuts als estudis, alguns dels quals ja han desaparegut" per part del ministeri. "No podem fer una reforma sobre un sistema estressat i amb precarietat pressupostària", ha afirmat Rigau.

La consellera ha reclamat que s'aturi la reforma, al·legant que "mentre hi hagi austeritat no es pot contraure cap compromís de despesa".

stats