Societat 15/02/2016

El Suprem confirma la multa de 3.000 euros per no escolaritzar en castellà

El tribunal no ha admès el recurs de la Generalitat, que remarca que és un "cas puntual" i que no modifica el model lingüístic de l'escola catalana

M.o.
2 min

BarcelonaLa condemna a la Generalitat a pagar 3.000 euros a una família que reclamava que el castellà també fos llengua vehicular a l'escola de Barcelona on la seva filla cursava educació infantil, el centre concertat Corazón-Corazonista, ja és ferma. El Tribunal Suprem no ha admès a tràmit el recurs presentat pel Govern per no haver d'acatar la sanció dictada per Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, tal com ha avançat aquest dilluns el diari 'El Mundo'. La consellera d'Ensenyament, Meritxell Ruiz, ha remarcat que es tracta d'un "cas puntual" i que aquesta sentència no implicarà canvis en el model educatiu català. "El Suprem ens condemna a pagar una multa pel temps que ha passat mentre ha durat tot aquest procés", ha remarcat la consellera.

Va ser l'any 2008, quan el pare de la menor, que és l'exdirector de l'Advocacia de l'Estat a Barcelona, Severo Bueno de Sitjar de Togores, i la seva dona van demanar a la Generalitat que la seva filla rebés "l’ensenyament en la seva llengua habitual, el castellà, o com a mínim, en les dues llengües [català i castellà] en idèntica proporció". Ensenyament va respondre a la petició amb una atenció individualitzada de la menor. Els pares van trobar insuficient la mesura i van portar el cas als tribunals el juliol del 2009. El TSJC va donar la raó a la família i va instar la Generalitat a prendre mesures perquè el "castellà també s’utilitzés com a llengua vehicular" a la classe.

En la resolució, el TSJC instava el Govern a adaptar el sistema d’ensenyament que afectava la menor "a la nova situació" creada per la sentència del Tribunal Constitucional contra l'Estatut, "que considera el castellà com a llengua vehicular en l'ensenyament a Catalunya".

Tenint en compte que la nena ja havia acabat aquesta etapa educativa i que totes les resolucions judicials els eren favorables, els pares van decidir reclamar una indemnització compensatòria. La família demanava 4.278 euros. D'aquests, 3.348 es reclamaven perquè la nena no havia fet l'escolarització en castellà de P-4 i P-5, els cursos 2008-09 i 2009-10, respectivament; 455 euros més pel "cert endarreriment en l'aprenentatge" de l’alumna, i els últims 455 euros, pel "sobreesforç innecessari de forma il·legal que s'ha obligat a fer a la nena".

Finalment, el TSJC va fixar, en la sentència emesa el 15 de desembre passat, la indemnització en 3.000 euros per uns "danys i perjudicis" que veia "plausibles i raonables": 7,36 euros per cada hora de classe que la nena no va rebre en castellà. Ara el Suprem ha declarat ferma aquella sanció i el Govern haurà d'abonar la indemnització a la família.

stats