Societat 27/03/2015

El TC aixeca la suspensió sobre la regulació del 'fracking' a Catalunya

La norma havia estat suspesa al novembre com a conseqüència de la impugnació del govern central

2 min
Les conseqüències ecològiques que té el fracking han propiciat que aixequi molta oposició al territori i la posterior prohibició al Parlament.

El Tribunal Constitucional ha decidit aixecar la suspensió provisional de la llei catalana en la qual es va regular l'ús de la tècnica de la fractura hidràulica o 'fracking'. Aquesta regulació s'inclou en l'article 167.1 de la llei de mesures fiscals, administratives, financeres i del sector públic de Catalunya que va ser suspesa pel Tribunal Constitucional al novembre com a conseqüència de la impugnació del govern central.

En concret, la norma planteja la prohibició de la fracturació hidràulica "quan pugui tenir efectes negatius sobre les característiques geològiques, ambientals, paisatgístiques o socioeconòmiques de la zona, o en relació amb altres àmbits competencials de la Generalitat".

Ara, segons publica el 'Butlletí Oficial de l'Estat' (BOE), el Tribunal aixeca aquesta suspensió, que podia mantenir per un termini màxim de cinc mesos.

El govern va aprovar al desembre un projecte de llei de modificació de la llei d'hidrocarburs on es recullen incentius fiscals per a ajuntaments i comunitats amb jaciments d'hidrocarburs en els seus territoris, incloent-hi els extrets mitjançant el 'fracking'.

El Constitucional ja s'ha pronunciat sobre el fons de l'assumpte en les normatives de Cantàbria i de la Rioja que prohibien l'ús del 'fracking' en els seus territoris, i en tots dos casos les va declarar inconstitucionals amb l'argument que l'ordenació del sector energètic i del subsector gasístic és una competència exclusiva de l'Estat.

A més de Catalunya, la Rioja i Cantàbria, les comunitats de Navarra i Andalusia han legislat contra aquesta pràctica, que consisteix en la fractura mitjançant aigua a pressió barrejada amb sorra i altres elements les zones rocoses del subsòl en què estan allotjades les reserves d'hidrocarburs.

A Espanya hi ha prop de mig centenar de permisos concedits per dur a terme prospeccions a Astúries, Cantàbria, Castella i Lleó, el País Basc, Aragó, Catalunya i Castella-la Manxa; i també sol·licitats a les mateixes regions més el País Valencià i Navarra.

stats