Universitats
Societat 30/05/2012

Tancades i boicots d'exàmens contra l'augment de les matrícules universitàries

L'oposició al decret de retallades del ministeri d'Educació desencadena protestes a la majoria d'universitats públiques

Sònia Sánchez / Agències
3 min

BarcelonaEl decret llei del ministeri d'Educació sobre universitats, que fixava l'augment de preus de les matrícules universitàries i altres mesures per a retallar a les universitats públiques, ha generat una onada de protestes diverses entre els universitaris catalans. L'inici dels exàmens de final de curs ha estat l'objecte d'algunes de les accions de protesta, que es multipliquen i reclamen, en tots els casos, la retirada del decret estatal.

UAB

Les eleccions de demà al rectorat de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) pot ser, de nou, l'escenari de protestes estudiantils al campus de Bellaterra, com ja ho va ser dijous passat en la primera volta electoral. Els estudiants de la Facultat de Polítiques i Sociologia han convocat una xiulada a les 10 del matí davant del deganat i una reunió del consell escolar a les 12 per decidir futures mobilitzacions.

En aquesta universitat, els estudiants duen a terme des de dimarts un boicot als exàmens. Amb xiulets, instruments musicals i tot tipus d'utensilis, desenes d'alumnes intenten entorpir el desenvolupament normal dels exàmens. El soroll ha portat aquests dies a molts alumnes a retornar l'examen en blanc. Alhora, els protagonistes del boicot també cantaven per megafonia les respostes als exàmens que s'estaven desenvolupant "per tal que es declaressin no vàlids i s'haguessin d'ajornar per més endavant", explicava la representant de l'Assemblea d'Estudiants de la facultat Laura Gené.

"Volem que els exàmens es posposin perquè tot el professorat, el personal de servei i els alumnes ens assentem a debatre com podem aturar aquest augment de les taxes per al curs vinent, que deixarà tota una capa social fora de la universitat", explicava Gené.

UPC

A la escola tècnica superior d'arquitectura (ETSAB) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) també han protestat per la via dels exàmens, però en questa ocasió amb l'acord d'estudiants, professors i direcció del centre. Els exàmens que s'haurien de fer aquesta setmana han estat ajornats fins a mitjans de juny i l'assemblea d'estudiants ha demanat no tancar les actes dels alumnes.

"El nostre objectiu és fer pressió administrativa, tot mantenint el curs en vetlla, però amb els exàmens i entregues fets i corregits". Així, "les notes no serien oficials i per tant no es podrien fer, de moment, les matrícules del curs 2012-13", explica un representant de la protesta.

UPF

Estudiants de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) estan acampats a algunes facultats d'aquest centre i aquest dimecres s'han reunit amb el rector, Josep Joan Moreso, per debatre la situació. Els estudiants han explicat, en acabar, que havien trobat coincidència amb el rector en la seva oposició al decret del govern espanyol, però li han reclamat un posicionament clar "en contra de la pujada de les taxes universitàries", un punt en el que consideren que el seu rector "s'hi ha mostrat favorable".

URV

Els estudiants de la Universitat Rovira i Virgili (URV) han intentat avui dimecres tancar-se al campus de l'Ebre, a Tortosa, però guàrdies de seguretat els han impedit l'entrada. Segons ha denunciat el sindicat UGT, els agents han tancat el pas a primera hora de la tarda al·legant "raons de seguretat" i els alumnes s'han vist obligats a desplaçar la seva assemblea a l'institut Cristòfol Despuig, que juntament amb 'institut de l'Ebre estan secundant les tancades en defensa de l'ensenyament públic.

Per a UGT, la prohibició d'avui al tancament és "una represàlia per les accions de protesta protagonitzades pels estudiants durant la inauguració d'aquest campus, el passat 16 de maig", quan van impedir que el president del Govern, Artur Mas, presidís l'acte inaugural, informa Efe.

UdG

La rectora de la Universitat de Girona, Anna Maria Geli, ha decidit traslladar la reunió del consell de govern de la universitat, que s'ha de realitzar demà, a la seu de la Generalitat, per evitar que els estudiants boicotegin la trobada. En el darrer any, estudiants, professors i treballadors han obligat a interrompre en dues ocasions el consell de govern.

Alguns estudiants es van tancar durant sis dies a l'edifici del rectorat de la UdG fins que dilluns van ser desallotjats pels mossos d'esquadra, sota ordres del rectorat. Aquest dimecres, l'Associació Catalana d'Universitats Públiques (ACUP) ha emès un comunicat per donar suport a la decisió de la rectora Geli d'avisar la policia autonòmica.

stats