BARCELONA
Societat 15/01/2015

Trias reivindica el pacte per a un “govern fort”

L’alcalde defensa la gestió del turisme del govern municipal, però admet que “cal fer més”

Núria Martínez
3 min
Trias reivindica el pacte per a un “govern fort”

BarcelonaLes eleccions municipals que se celebraran al maig dibuixen un panorama més incert que mai. L’aparició de Guanyem i la crisi dels partits tradicionals dinamitaran les dinàmiques establertes fins ara a l’Ajuntament de Barcelona. Si es compleix el que preveuen les enquestes, el ple estarà format per moltes formacions i sense grans majories que permetin una governabilitat còmoda. Segons el Baròmetre Semestral de Barcelona del mes de juny, CiU i ERC empatarien les eleccions amb un 11,1% de vots, i les seguirien ICV-EUiA, el PSC, Podem, Ciutadans, la CUP i el PP. A diferència d’altres sondejos que preveuen una presència més gran de Guanyem, el baròmetre apuntava que seria l’última força. Conscient que un panorama fragmentat el perjudica, Trias va reivindicar ahir a la trobada anual amb els periodistes la necessitat d’“un govern fort” per a la ciutat. “Necessitem un govern amb més regidors per encarar els reptes de futur”, va expressar.

Acords

CiU s’ha vist obligat a pactar per tirar endavant grans projectes

“Estic convençut que jo sol no trauré 21 regidors, i, per tant, voldré pactar”. Així es va pronunciar durant la conferència l’alcalde, que va afegir que si haguessin tingut un govern més estable “les coses” els haurien anat “molt millor”. L’actual govern en minoria de CiU -només té 14 regidors dels 41- l’ha obligat a pactar amb altres formacions per poder tirar endavant els grans projectes de ciutat. Trias va presumir ahir d’haver pactat amb el PP, el PSC i Unitat per Barcelona (UxB), i va reivindicar el “diàleg” com una forma de fer política. “Lamento no haver pogut arribar a cap pacte amb ICV-EUiA”, va afegir. “A principis de mandat ningú pronosticava que podríem governar sols, però les coses han anat bé i ens n’hem sortit”, va expressar l’alcalde. El PP s’ha erigit com el principal soci del govern d’aquesta legislatura, pactant alguns dels temes més controvertits. Els pressupostos del 2012, el pla d’usos de Ciutat Vella, les inversions del 2013 o l’ampliació d’horaris comercials són alguns dels exemples. Però els últims mesos el PSC ha millorat les relacions amb l’executiu convergent i ha aconseguit pactar-hi els pressupostos del 2015, entre d’altres. L’acord es va assolir a canvi d’una rebaixa de la T-10.

Turisme

El model turístic de la ciutat s’ha posat en qüestió aquest mandat

Un dels principals problemes que ha tingut l’executiu de Trias aquest any ha sigut, sens dubte, el debat sobre el model turístic. Les manifestacions de la Barceloneta -que van anar seguides de mobilitzacions en altres barris afectats- van obrir la capsa de Pandora. A l’enquesta de serveis municipals publicada al mes de novembre el turisme es va posicionar com el setè problema dels barcelonins, amb un percentatge que triplicava el de l’any anterior. Així, es va passar de l’1,2% al 3,8% actual. L’alcalde ahir va fer referència al turisme i va reconèixer obertament que “cal fer més”. “Hem fet moltes coses per gestionar millor el turisme, però hem de seguir treballant en la desconcentració”, va expressar. A més, va defensar que els ingressos que genera el turisme “han de revertir més directament en el benestar de la gent”. “Volem que Barcelona sigui una ciutat per viure-hi, no només per veure-la, mantenint l’autenticitat dels nostres barris, invertint en la millora de la qualitat de vida”, va reivindicar.

Capitalitat

Trias reivindica el paper clau de Barcelona en el procés sobiranista

“Barcelona, com a capital, ha estat i seguirà estant al costat del govern i del president de la Generalitat”, va expressar ahir l’alcalde. A més, va reivindicar el paper clau que ha tingut la ciutat en el procés independentista. “Al mes d’octubre vam estar al costat dels més de 900 municipis de Catalunya per donar suport al president Mas i al dret a decidir”, va afirmar.

Comerç

L’alcalde defensa que cal protegir els emblemàtics de “veritat”

El 31 de desembre es va acabar la moratòria de dues dècades que es va preveure per als locals comercials de renda antiga en la nova llei d’arrendaments urbans. Aquest fet ha provocat un degoteig de tancaments de diverses botigues emblemàtiques de la ciutat. “Volem mantenir-les i fins i tot comprar-les, però només les que siguin emblemàtiques de veritat”, va expressar Trias. També es va referir al comerç de proximitat, i va assegurar que cal “potenciar-lo i protegir-lo”. El comerç dóna feina a més de 140.000 persones, més d’un 15% dels llocs de treball de Barcelona.

Obres

La ciutat està aixecada per reformes urbanístiques

L’Ajuntament ha aprofitat la bona salut de les arques municipals per endur-se la medalla d’haver posat guapa la ciutat. A cinc mesos de les eleccions municipals, Barcelona està aixecada per les obres. “En aquest mandat hem acabat 431 obres, en tenim 173 d’iniciades i aquest gener en comencen 19 més”, va apuntar. Trias, una vegada més, va voler destacar que les reformes s’han fet “en tots els districtes de la ciutat, per portar la mateixa qualitat urbana, amb equipaments i voreres més amples”.

stats