Societat 17/10/2012

Troben el planeta de fora del Sistema Solar més proper i similar a la Terra

L'exoplaneta gira entorn d'una estrella semblant al Sol i es troba a 4 anys llum, una distància curta, en termes astronòmics

Efe
2 min
L'article de 'Nature' sobre el planeta de fora del Sistema Solar més proper i similar a la Terra

LondresEl telescopi de l'Observatori Europeu del Sud, situat a la localitat xilena de La Silla, ha detectat el planeta situat fora del Sistema Solar que és més proper i semblant a la Terra. Aquest cos, un exoplaneta, gira entorn d'una estrella similar al Sol i se situa a només 4 anys llum, una distància que es considera curta en termes astronòmics.

La notícia que publica aquest dimecres la revista britànica 'Nature' és "molt emocionant" per a l'equip portuguès que ha desenvolupat l'estudi. Els experts han descartat que l'exoplaneta −situat al sistema binari Alfa Centauri− sigui habitable, tot i que sí que esperen que aquest sistema estel·lar albergui nous planetes en què la vida hi sigui possible.

L'estrella al voltant de la qual gira aquest exoplaneta, denominada Alfa Centauri B, és una nana taronja, una mica més vella que el Sol i amb una activitat estel·lar similar, segons l'astrofísic portuguès Xavier Dumusque, director de l'estudi.

L'exoplaneta està tan a prop d'Alfa Centauri B que la seva temperatura mitjana seria d'uns 1.227 graus, massa alta perquè contingui aigua líquida. La superfície estaria recoberta de materials desfets per la calor, similars a la lava, segons Dumusque.

Els científics no consideren que aquest exoplaneta sigui "bessó" de la Terra per les poques probabilitats que hi ha de trobar-hi aigua líquida.

Centenars d'exoplanetes trobats des del 1995

Segons 'Nature', des del 1995 s'han trobat centenars d'exoplanetes, però cap d'ells dins la denominada zona d'habitabilitat respecte de la seva estrella.

Els astrofísics mantenen l'esperança de trobar un planeta proper a l'exoplaneta anunciat aquest dimecres que compleixi totes les condicions, ja que les teories actuals defensen que la formació d'un planeta similar a la Terra seria possible al voltant de l'estrella Alfa Centauri B.

Els investigadors calculen que aquest exoplaneta podria estar acompanyat per uns sis planetes, alguns dels quals podrien situar-se dins la zona d'habitabilitat.

stats