Societat 06/09/2012

Condemnen la 'Robin Hood' de Vilafranca perquè "no es pot admetre" la pobresa com a argument per justificar un delicte

La jutge imposa a Marian Fernández la multa de 90 euros que demanava el fiscal. Si la condemnada no la pot pagar, se li aplicaran 15 dies d'arrest domiciliari

Sílvia Barroso
2 min

Barcelona"Aquesta jutge és plenament conscient de la difícil i delicada situació econòmica que moltes famílies estan passant a causa de l'actual crisi econòmica, coneguda a bastament, però en cap cas es pot utilitzar ni admetre aquest argument com a mecanisme per intentar justificar un fet delictiu com el comès per la denunciada". Així argumenta la jutge de Vilafranca que ha vist el cas de l'assalt al supermercat Maxi Dia la seva decisió de condemnar Marian Fernández a una multa de 90 euros, per una falta penal de furt, com demanava el fiscal.

La sentència, feta pública aquest dijous, considera provat que es va produir un furt per valor de 241,40 euros, ja que la mateixa acusada va explicar que havia omplert un carro amb productes de primera necessitat i que els seus acompanyants se'ls havien endut perquè no podien pagar-los. La caixera que es va trobar amb el cas va corroborar que li havien donat una targeta de crèdit sense fons per pagar i que ni tan sols havia tingut temps d'impedir que s'enduguessin el gènere.

Per la jutge, el que hauria de fer Marian Fernández i les famílies que ho necessitin –la furtadora va repartir el gènere amb altres famílies sense recursos– és "obtenir ajuda de centres especialment destinats a aquesta funció, com Càritas o els serveis socials, centres que són a Vilafranca, com el supermercat Maxi Dia, sense necessitat d'acudir a la delinqüència".

Tanmateix, atesa la situació econòmica de Fernández –la seva família no té ingressos–, la jutge considera que se li ha d'imposar "la pena mínima", que en el cas de les multes, segons l'article 50 del Codi Penal, és d'una quota de 2 euros al dia durant 10 dies. Malgrat aquesta argumentació, fixa la multa en una quota de 3 euros per dia durant 30 dies, un total de 90 euros.

La resolució també recull que, si el condemnat no pot pagar la multa, la sanció es podrà substituir per una pena de localització permanent –arrest domiciliari– d'un dia per cada dues quotes, que en aquest cas serien 15 dies. També es condemna Marian Fernández a pagar una indemnització de 241,40 euros –el preu exacte dels productes furtats– al supermercat Maxi Dia.

La sentència no és ferma i l'advocat de Marian Fernández ja ha anunciat que hi presentarà un recurs en contra.

stats