DRET A L'HABITATGE
Societat 18/07/2012

El Parlament reclama per unanimitat a Madrid que garanteixi per llei la dació en pagament

La cambra porta al Congrés una proposició de llei per donar facilitats a les famílies per saldar els deutes hipotecaris i frenar els desnonaments

Roger Tugas
2 min
Què passa si no puc
 Pagar la hipoteca?

BarcelonaEl Parlament ha donat llum verda aquest dimecres al matí a una proposició de llei contra el sobreendeutament personal i familiar i de protecció enfront de procediments d'execució que afecten l'habitatge habitual. Aquesta norma ha rebut el suport de tots els partits de la cambra i serà enviada al Congrés perquè la debati i la voti, atès que és Madrid qui té les competències per aprovar-la –tot i que SI ha defensat en solitari que Catalunya ja hi podia legislar.

En concret, la proposició regula un procediment extrajudicial al qual es pot acollir la família en risc de desnonament. A través d'aquest, una comissió autonòmica de sobreendeutament frenarà l'execució hipotecària i aprovarà un pla que prevegi el pagament dels deutes pendents de forma ordenada. Si això no fos possible o aquest no es pogués aplicar, s'accediria a un procediment concursal abreujat per trobar una solució, i es frenaria igualment el desnonament. En tots dos casos, el pla pot comportar retards en el pagament dels deutes o reduccions d'aquests. Així mateix, si en cinc anys la família no fos capaç de retornar el deute, aquest quedaria saldat. L'entrega de l'habitage també podria servir per saldar la hipoteca –el que és conegut com a dació– i, en tot cas, mai no podria passar a mans de l'entitat creditícia per un valor inferior al 80% del valor de taxació en el moment de constitució de la hipoteca. De la mateixa manera, la Generalitat passaria a tenir la responsabilitat de donar un sostre a les famílies desnonades fins que no se'n poguessin pagar un elles mateixes. La proposició també contempla mesures per limitar el sobreendeutament familiar, com limitar a 30 anys les hipoteques.

“L'espanyol és l'únic estat de la Unió Europea que no reconeix el dret a la segona oportunitat, tot i que la legislació sí que el contempla per a les empreses amb el concurs de creditors”, ha denunciat el conseller de Territori, Lluís Recoder, que ha sigut criticat per intervenir inicialment en el debat d'una proposició de llei pactada entre els partits i impulsada inicialment per ICV-EUiA, ERC i C's. El ponent del PP, Pere Calbó, ha alertat, tot i el consens, que s'ha aprovat “una proposta de treball i pot ser modificada” al Congrés, on els populars tenen majoria. Per la seva banda l'ecosocialista Salvador Milà ha lamentat que “les administracions són les últimes a arribar a aquest debat sobre els desnonaments” i el republicà Pere Aragonès ha celebrat que “el que deien uns pocs fa tres o quatre anys ara ha esdevingut sentit comú”.

stats