Societat 16/11/2012

Les condicions per no ser desnonat: ingressos baixos i fills petits

El govern espanyol aprova la paralització dels desnonaments durant dos anys. Els ingressos no podran superar els 1.600 euros al mes

Ara
2 min
La vicepresidenta espanyola, Soraya Saénz de Santamaría, i el ministre d'Economia, Luis de Guindos, en la roda de premsa del consell de ministres / EFE

MadridEl Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) publica aquest divendres la lletra petita de les condicions per poder optar, a partir d'avui, a paralització dels desnonaments durant dos anys de les famílies amb menys ingressos. La norma estableix quatre requisits indispensables per optar a la moratòria:

  • Tenir uns ingressos mensuals que no superin els 1.597 euros (19.164 euros l'any), és a dir tres vegades l'IPREM (l'indicador públic de rendes múltiples)
  • Que la quota de la hipoteca superi el 50% dels ingressos nets
  • Que càrrega hipotecària hagi crescut almenys 1,5 vegades en els últims quatre anys a causa de la crisi
  • Que l'habitatge del qual han de ser desnonats sigui l'únic de propietat

I complir, a més, algun dels següents supòsits:

  • Les famílies de tres fills o més
  • Les unitats familiars monoparentals amb dos fills al càrrec
  • Les unitats familiars amb un menor de tres anys al càrrec
  • Les unitats familiars en què algun dels seus membres tingui declarada una discapacitat superior al 33%, situació de dependència o malaltia que l'incapaciti de manera temporal o permanent, de forma acreditada, per realitzar una activitat laboral
  • Les unitats familiars en què el deutor hipotecari es trobi en situació d'atur i hagi esgotat la prestació
  • Les unitats familiars en què existeixi una víctima de violència de gènere

A partir d'aquest divendres, amb l'entrada en vigor de la llei aquest col·lectiu seguirà vivint durant dos anys al seu pis sense pagar res.

L'objectiu és donar una "resposta urgent i pal·liativa a la situació més dura de la crisi" i deixar per més endavant les mesures més profundes, que l'executiu vol negociar amb l'oposició. Entre aquestes mesures, destaquen canvis per acabar amb les limitacions del codi de bones pràctiques de la banca –aprovat al març– per poder renegociar una hipoteca, a més de modificacions en les subhastes del pis sobre el qual hi ha el deute i en els interessos de demora.

Aquest codi de bones pràctiques estableix que només poden renegociar la hipoteca –i, en última instància entregar l'habitatge per resoldre el deute i seguir-hi vivint– les famílies que tinguin tots els seus membres aturats i destinin més del 60% dels seus ingressos a la hipoteca. A més, només és possible si el pis val menys de 200.000 euros als grans municipis i de 120.000 als petits.

El consell de ministres també ha aprovat la creació d'un parc d'habitatges de lloguer a preus baixos per a persones que han perdut el seu habitatge. L'executiu negociarà amb els bancs perquè lloguin els 700.000 habitatges buits que hi ha actualment a persones amb "necessitats urgents".

stats