Societat
Societat 30/07/2011

Un fort aiguat desborda Catalunya de nord a sud

Les pluges inunden carrers i estacions de metro i tren a Barcelona ciutat, on els bombers han rebut 230 avisos. Diverses línies de tren han quedat afectades i dues carreteres tallades a la resta del territori

Sònia Sanchez
3 min

BarcelonaLa tempesta d'estiu d'aquest dissabte ha provocat petites inundacions a gairebé tota la demarcació de Barcelona, però on ha generat més caos ha estat a la Ciutat Comtal, on els Bombers de Barcelona han rebut 230 avisos, més dels acumulats a la resta del territori català, on els Bombers de la Generalitat han atès 200 avisos.

La majoria de casos han estat baixos i soterranis inundats, així com algunes estacions de metro i de tren a la ciutat de Barcelona, i alguns arbres i contenidors caiguts. La tempesta s'ha desfermat cap a les 13 hores a la comarca d'Osona, on s'ha hagut d'evacuar un càmping. Un total de 26 nens i 6 adults han estat desallotjats del campament on feien estada, a Sant Pere de Torelló, de manera preventiva.

A partir de les 16 hores, les pluges s'han desplaçat cap a les dues comarques del Vallès i han provocat diverses inundacions a la ciutat de Sabadell, una de les més afectades. Després ha tocat el torn a Barcelona, la mitja hora de pluja i vent ha estat tan intensa que ha convertit molts carrers en rius, especialment a la Barceloneta i a Poble Sec, i ha obligat a tallar alguns carrers. Protecció civil ha activat el pla Inuncat i ha demanat màxima precaució.

L'Ajuntament de Barcelona ha activat la fase d'alerta del pla d'emergència municipal per la insuficiència en el sistema de drenatge de l'aigua. Les pluges han obligat també a tancar l'accés a una part del complex lúdic Maremagnum de forma preventiva i han generat el caos en la zona del Port, on la Guàrdia Civil ha hagut de fer alguna actuació en algun vaixell.

L'alerta inicial als Bombers de Barcelona per un suposat vaixell que havia xocat contra l'espigó de l'Hotel Vela, ha quedat finalment en una falsa alarma. Quan els agents han arribat a la zona, hi han trobat tres pescadors refugiats a les roques, que han estat evacuats.

Trens i metro afectats

La tempesta ha provocat també diverses afectacions a la xarxa de transport públic. La línia R1 ha hagut de ser interrompuda entre Mataró i Arenys per la caiguda d'una catenària, a causa de les pluges. Rodalies de Renfe ha habilitat un servei alternatiu per carretera entre aquestes poblacions, que han recuperat el servei de tren cap a les 20.30 hores. La caiguda de tensió ha deixat parats dos trens, un en cada sentit. Els passatgers han hagut de ser evacuats, un d'ells a la mateixa estació de Mataró i l'altre entre Mataró i Arenys, on han actuat agents dels Mossos i del Servei d'Emergències Mèdiques (SEM).

També una avaria en el sistema de comunicació del control de trànsit ha deixat sense servei la línia R8 entre Martorell i Castellbisbal. A la ciutat de Barcelona, la inundació de les vies ha obligat a deixar interrompre el servei entre les estacions de Gràcia i Sants, cosa que afectava les línies R2 Nord i Sud i la R11.

L'aigua ha inundat també l'estació de Paral·lel de Metro, cosa que ha deixat sense servei una part de la L2, a les estacions de Paral·lel i Sant Antoni, de forma que funcionava només entre Universitat i Badalona-Pompeu Fabra. A més, una incidència tècnica ha ocasionat una afectació de 15 minuts a les L9 i L10.

Carreteres tallades

El temporal ha afectat també les carreteres, obligant a tallar durant unes hores un carril de l'AP-7 a Cerdanyola pels bassals d'aigua i ocasionant retencions durant tota la tarda. Les pluges han estat també la causa de dos accidents de trànsit que han obligat a tallar aquesta tarda les carreteres C-55 a Monistrol de Montserrat i C-58 a Vacarisses. En el primer cas, una col·lisió frontal de dos vehicles ha ocasionat un mort i diversos ferits.

stats