Societat 01/07/2015

La fragància de les flors canvia segons el tipus de pol·linització

Els insectes aporten una olor més forta que si la pol·linització es produeix amb el vent

Ara
2 min
Les flors de Rosella han esclatat aquests últims 30 dies // Jaume Mos

BarcelonaInvestigadors del CREAF han demostrat que la fragància de les flors varia en funció de com es produeix la pol·linització. Així doncs, si els responsables són els insectes augmenta l'emissió de les molècules responsables de l'olor, mentre que si la pol·linització es produeix a conseqüència del vent la fragància disminueix.

El treball, que publica la revista 'Biochemical Systematics and Ecology', dirigit per l'investigador del CREAF i professor del CSIC Josep Peñuelas, ha analitzat les molècules responsables del perfum de les flors, els anomenats compostos orgànics volàtils, i també ha determinat que la fragància varia en funció del tipus d'insecte encarregat de la pol·linització.

De fet, les plantes amb flor tenen diferents estratègies per reproduir-se i això fa que no totes produeixin la mateixa olor. Les plantes anemòfiles, com són les oliveres, es pol·linitzen amb el vent, mentre que les entomòfiles ho fan gràcies als insectes que transporten el pol·len d'una flor a una altre. És per aquesta raó, que les plantes entomòfiles tenen una fragància més potent i detectable, ja que necessiten atraure els insectes amb senyals. "Les flors i els insectes han evolucionat conjuntament i han desenvolupat uns mecanismes d'atracció i detecció respectivament molt perfeccionats del que tots dos se'n beneficien", ha explicat en un comunicat l'investigador i primer autor de l'estudi, Gerard Farré-Armengol.

El treball aporta una nova dada pel que fa a les plantes entomòfiles que també són capaces de reproduir-se per elles mateixes en cas que no hi hagi insectes. És a dir, aquelles que tenen una doble estratègia per aconseguir l'èxit de la seva reproducció. Fins ara es considerava que aquestes espècies -com la farigola o la sàlvia- no necessitaven emetre senyals químics gaire potents perquè podien autofecundar-se. La realitat, però, és que aquestes plantes són les que tenen les fragàncies més potents i diverses. "Les plantes prefereixen que les pol·linitzin els insectes perquè així intercanvien el pol·len amb flors d'altres plantes" i mantenen una millor variabilitat genètica, explica Farré-Armengol.

stats