Societat 09/01/2013

Els graduats d'FP es mantenen per sota de la mitjana d'atur amb un 15%

Els majors de 25 anys que fan aquests estudis són ja el 25% del total

Sònia Sánchez
2 min

BarcelonaEls graduats de cicles mitjans i superiors de formació professional (FP) mantenen un atur inferior a la mitjana catalana (22,1%) i a la dels joves de 16 a 24 anys (50,12%). Tot i haver crescut respecte l'any passat (seguint la corba ascendent iniciada el 2007), l'atur entre els graduats de cicles mitjans està encara en el 16% (el 2011 era el 12,5%) i entre els graduats de cicles superiors és del 14,97% (el 2011 era el 13,8%), segons l'informe 2012 d'Inserció Laboral dels Ensenyament professionals elaborat per la Cambra de Comerç i el departament d'Ensenyament.

L'estudi ha estat elaborat enquestant els estudiants que van acabar aquests estudis el juny de 2011 per saber quina era la seva situació laboral entre sis i vuit mesos després.

El 29,8% d'ells estaven treballant i un altre 13,9% estudiava i treballava, de forma que un total del 43,7% tenia feina. Un altre 40,6% continuava estudiant, mentre que el 15% està buscant feina, amb dades conjuntes tant de cicles mitjans com superiors d'FP, a més dels ensenyaments artístics i esportius.

Així, la majoria dels graduats opta per seguir estudiant (el 54,5%), habitualment un estudi de nivell superior a l'anterior, ja sigui compaginant els nous estudis amb una feina o no. Un fet que la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, va ressaltar per tractar de desmentir "el mite que l'FP sigui l'opció d'aquells que no volen estudiar". "Ans al contrari, cada cop es converteix més en la via de formació al llarg de la vida", ha apuntat Rigau.

De fet, els alumnes d'FP s'han incrementat aquest curs 2012-2013 prop d'un 5% respecte l'any anterior, un increment que prové en part del fet que molts aturats han decidit tornar a estudiar per incrementar les seves opcions de trobar feina. Així, els alumnes majors de 25 anys en els cicles d'FP representen ja el 24,5% del total.

Rigau va voler destacar que aquest increment d'alumnes i d'oferta de places en FP ha estat possible gràcies a la "reordenació de les hores lectives del professorat" que ha fet el departament d'Ensenyament en els últims dos anys, que ha portat els mestres i professors de primària i secundària a treballar una hora lectiva més a la setmana i reduir les seves hores de coordinació per poder cobrir més places de FP amb una plantilla pública docent inferior (1.300 interins han perdut la feina).

La consellera s'ha manifestat decidia a seguir amb la política de potenciar la via dels ensenyaments professionals –una necessitat que també havia destacat el president de la Cambra de Comerç, Miquel Valls–, al·legant que Catalunya té "universitaris en excés en comparació amb Europa i li fa falta créixer en FP".

stats