TURISME
Societat 07/07/2015

Els hotels de la Costa Daurada auguren un mal estiu

L’ocupació estarà per sota el 80%, afectada pel descens del turisme espanyol per culpa del procés, segons el gremi

Dani Revenga
3 min
Gràfic: El turisme espanyol a la costa daurada

TarragonaUn fantasma recorre la Costa Daurada. Aquest estiu serà dels més fluixos dels últims anys, amb una previsió d’ocupació dels hotels de la costa tarragonina per sota del 80%, quan habitualment al juliol i l’agost està al voltant del 90%. A banda del descens dels turistes russos, la Costa Daurada viu molt del turista de la resta de l’Estat i, des del 2012, el descens ha sigut progressiu fins a un 30% de turistes espanyols, respecte als estrangers. El gremi d’hotelers de la demarcació comença a dir obertament que el procés sobiranista de Catalunya és el que frena l’afluència de turistes de l’Estat als seus establiments.

Fins ara aquest factor, controvertit i molt difícil de demostrar, era un argument que el sector pronunciava amb la boca petita. Però les minses xifres de reserves de turistes de la resta de l’Estat a la Costa Daurada per als mesos de juliol i agost d’aquest any, que creixen tímidament però de manera molt inferior a altres destinacions de sol i platja espanyoles, han fet que els hotelers aixequin el to. Eduard Farriol, president de l’Associació Hotelera Salou - Cambrils - La Pineda, ho té molt clar: “El procés sobiranista ens afecta, cadascú pot pensar el que vulgui, però els esdeveniments polítics dels últims anys a Catalunya no són bons per a la nostra imatge com a destinació turística. A més, provoquen inestabilitat, que no és bona per als negocis”.

Posats a buscar xifres que avalin aquesta tesi, crida l’atenció que a partir de l’estiu del 2012, any de l’eclosió del procés sobiranista, el turisme de l’Estat perd protagonisme a la Costa Daurada d’una manera molt brusca. Si donem un cop d’ull als percentatges de turisme espanyol i estranger a la destinació dels últims 10 anys s’observa que fins al 2011 oscil·la entre el 40% i el 50% el turisme espanyol respecte a l’estranger. L’equilibri està considerat com a òptim pel sector, com en el cas del mes d’agost del 2011, quan els turistes espanyols van representar un 49% a la Costa Daurada. Aquest equilibri, però, es trenca a partir del 2012. Des de llavors, el percentatge de turistes espanyols a la Costa Daurada els mesos de juliol i agost cau en picat i s’estabilitza al voltant del 30%, arribant en alguns moments a un pírric 25%.

I la crisi?

Fins ara, els rigors de la crisi econòmica a l’Estat, que deixaven molt poca renda disponible a les butxaques de les famílies espanyoles per fer vacances, eren l’argument per explicar la gran davallada dels últims anys de turistes provinents de territoris com l’Aragó, la Rioja i Navarra, mercats tradicionals de la Costa Daurada. Però enguany el turisme espanyol que aposta pel sol i platja es recupera amb força a altres destinacions de l’Estat. “Als nostres hotels a Andalusia s’està notant una empenta indiscutible del turisme espanyol, amb uns mesos de maig i juny molt bons, mentre que aquí han sigut nefastos i els nivells de reserva per a juliol i agost van en la mateixa línia”, argumenta Farriol.

La falta de reacció del turisme de l’Estat a la Costa Daurada és especialment sagnant a les portes d’una temporada alta amb molt males perspectives. Els hotelers preveuen una davallada d’un 15% en l’ocupació per a aquest mes de juliol, uns mals auguris que si es compleixen farien que l’ocupació baixés del 80%, quan en els últims 10 anys en temporada alta aquest índex sempre ha estat al voltant del 90%. Uns mínims històrics que preocupen el sector, que buscarà amb ofertes agressives captar el mercat d’última hora, tot i que Farriol reconeix que “els descomptes no són una bona política, perquè perjudiquen els nostres marges”.

Més enllà dels dubtes que genera l’estancament del turisme de l’Estat i les seves causes, el factor que més incideix en els mals presagis per a la temporada alta a la Costa Daurada és l’ensorrament del turisme rus. S’espera que enguany caigui en un 60%, una davallada que s’acumularia a la del 20% registrada el 2014. La caiguda en picat del turisme rus va començar just després que el 2013 s’assolís un màxim històric, amb 468.000 russos desfilant per la Costa Daurada, cosa que la convertia en la primera destinació de l’Estat. Des de llavors, la conjuntura geopolítica internacional, la devaluació del ruble i l’alentiment de l’economia russa han jugat en contra de la Costa Daurada. Per mirar de compensar-ho, els hotelers i el Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona confien en el creixement d’altres mercats com l’anglès, el francès, el dels Països Baixos o d’altres, tot i que el president dels hotelers reconeix: “No tenen prou volum per compensar, ni de bon tros, el forat que ens deixen els russos”.

stats