Societat 29/10/2012

Per què a l'huracà 'Sandy' se l'anomena la tempesta perfecta?

La famosa pel·lícula interpretada per George Clooney estava basada en una potent borrasca de l'any 1991, que els meteoròlegs consideren molt similar al 'Sandy'

Miquel Bernis
2 min
Període de retorn d'un huracà segons la NOAA

Barcelona @page { margin: 2cm } P { margin-bottom: 0.21cm } Aquest cap de setmana l'huracà 'Sandy' ha encès totes les alarmes a la costa est dels Estats Units, i entre moltes altres conseqüències ha obligat a tancar preventivament la Borsa de Nova York, que no tancava per culpa del temps des de l'huracà 'Gloria', l'any 1985. Tan greu és la seva amenaça?

Anirà bé, abans de començar, recordar que un huracà no és més que una borrasca com les que estem acostumats a rebre habitualment, un centre de baixes pressions, però molt profund, i per tant amb molta més capacitat per fer ploure i per provocar vents molt forts. A banda d'això, el descens tan fort de la pressió atmosfèrica pot generar pujades i baixades fortes del nivell del mar, i per tant inundar fàcilment les zones més baixes. 'Sandy' és un huracà de categoria 1; per fer una comparació amb algun dels huracans que tots podem recordar, està molt lluny de l'huracà 'Katrina', que va arribar a ser de categoria 5 en alguns moments.

Dit això, hi ha diferents factors que fan especialment perillosa aquesta borrasca tropical, en primer lloc la trajectòria. Tot i que la costa est dels Estats Units es troba sovint enmig del gir que les borrasques tropicals fan cap a l'Atlàntic nord, no és gens habitual que arribin amb categoria d'huracà més amunt dels 40 graus de latitud, es calcula que sol passar de mitjana cada 20 anys. Normalment, en anar perdent contacte amb les aigües tropicals més càlides, aquest tipus de pertorbacions van perdent també part de la seva força, però aquest no ha sigut el cas de l'huracà 'Sandy', que manté vents sostinguts de més de 100 km/h.

Però sens dubte el que ha portat els mitjans de comunicació nord-americans a batejar aquesta tempesta com la tempesta perfecta és la coincidència que al ja de per si fet atípic que un huracà afecti Nova York s'hi afegeixi que en entrar als Estats Units es trobarà amb una irrupció d'aire fred d'origen àrtic, també molt atípica per a un mes d'octubre. Una barreja similar ja es va produir en dates també similars l'any 1991: la borrasca va ser batejada pel National Weather Service americà com "la tempesta perfecta" i va donar origen a la novel·la de Sebastian Junger, adaptada posteriorment en la coneguda pel·lícula interpretada per George Clooney.

stats