Societat 29/01/2013

La Guàrdia Civil deté el primer tinent d'alcalde de Lloret per un delicte de suborn en l'operació contra la màfia russa

Josep Valls és president del Club de Futbol Lloret. Els agents han escorcollat les instal·lacions del club

Elisabet Escriche
3 min
Josep Valls, primer tinent d'alcalde de Lloret, detingut aquest dimarts / DAVID BORRAT

Lloret de MarL'Audiència Nacional imputa un delicte de suborn al tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Lloret de Mar, Josep Valls, detingut aquest matí. Així ho han confirmat fonts de l'Audiència Nacional, en el marc de l'operació Clotilde de blanqueig de capitals de la màfia russa, que instrueix el jutge Eloy Velasco. La investigació està dirigida per la Guàrdia Civil, la fiscalia anticorrupció i l'Audiència Nacional. Valls ha estat el màxim responsable d'Urbanisme al consistori durant els dos mandats de Xavier Crespo (CiU) i actualment és el responsable de Via Pública. A més, és el president de l'equip de futbol de Lloret de Mar, que rebia el patrocini de l'empresa DDC, propietat del suposat cap de la xarxa Andrei Petrov.

La Guàrdia Civil l'ha detingut aquest dimarts a les vuit del matí a casa els seus pares, després de més de mitja hora esperant-se a la porta. Després de ser traslladat a la comandància de la Guàrdia Civil de Lloret, han portat Valls en un vehicle a les dependències del club de futbol on han escorcollat les instal·lacions i se n'han endut alguns documents.

Durant els anys que va ser regidor d'Urbanisme una de les actuacions que van acordar va ser la reconversió de l'antiga plaça de toros en una superfície comercial. Tot i que d'entrada havia de ser una zona esportiva, el consistori i Development Diagnostic Company (DDC) van arribar a un acord per reconvertir l'espai per a usos comercials. La decisió va ser criticada per l'oposició, però va prosperar en un ple municipal de l'any 2009. També va ser en aquest projecte que el consistori va perdonar 134.000 euros en impostos a l'empresa.

L'empresari pagava 90.000 euros a l'hoquei i el futbol

L'ARA explica avui que l'empresa immobiliària DDC, de la qual és administrador Andrei Petrov, es va comprometre a patrocinar els clubs d'hoquei i de futbol del municipi durant quatre temporades, des de la temporada 2007-2008 fins a la 2010-2011. Per cada temporada pagava un total de 90.000 euros a canvi que els jugadors portessin la sigla de l'empresa a les samarretes, entre altres conceptes de publicitat. El pagament d'aquests diners es feia en tres parts de 30.000 euros a través de xecs al Club Hoquei Lloret, que se'n quedava 20.000, i els altres 10.000 els feia arribar, també per xec bancari, al club de futbol.

En el marc de l'operació Clotilde la policia ja va detenir el president del club d'hoquei, Joan Lluís Perarnau, que va quedar en llibertat provisional després de declarar a l'Audiència Nacional.

Operació oberta

La detenció de Josep Valls es produeix l'endemà de la declaració davant l'Audiència Nacional del suposat cap de la trama, Andrei Petrov. Tres persones a la presó sense fiança i quatre en llibertat amb càrrecs. Aquest és el balanç, de moment, de l'operació contra la màfia russa establerta a Lloret de Mar. El jutge Eloy Velasco va decretar ahir presó incondicional per a Andrei Petrov; el seu cunyat, Konstantin Mischanin –considerat la seva mà dreta–, i l'arquitecta Pilar Gimeno, que es va negar a declarar i que, segons les investigacions, hauria fet de pont entre la màfia russa i l'Ajuntament de Lloret quan l'actual diputat de CiU Xavier Crespo n'era alcalde. L'organització criminal, desarticulada divendres, hauria blanquejat fons a la Costa Brava per valor de 56 milions d'euros en dos anys amb diversos negocis. La xarxa d'empreses implicades podria estar relacionada amb un dels deu delinqüents més buscats per l'FBI, Semion Mogilevich.

Diners a canvi de tracte de favor

Petrov va declarar ahir durant més de dues hores i va reconèixer que va pagar dos viatges a Rússia a l'exalcalde Xavier Crespo. El diputat, segons el cap de la trama, va viatjar a Moscou dos cops amb les despeses costejades per ell: l'un, acompanyat de la seva família, i l'altre, per assistir a una fira turística. Crespo va reconèixer ahir en una entrevista a Catalunya Ràdio un d'aquests dos viatges i va explicar que abans que fes una gran inversió al municipi, Petrov el va convidar a Rússia a visitar la seva empresa.

Segons fonts pròximes a la investigació, l'exalcalde de Lloret estaria en nòmina de la màfia russa i cobraria uns 30.000 euros cada tres mesos a canvi de tractes de favor a les empreses del grup de Petrov. L'exalcalde de Lloret va negar ahir les acusacions i va assegurar que mai no ha rebut cap sobre.

stats