Societat 18/03/2016

La meitat de les víctimes de discriminació racista no denuncien

L'informe de SOS Racisme del 2015 ho atribueix a la por i a la normalització d'algunes situacions

Mario Martín Matas
3 min

BarcelonaEl 42% de les persones que van adreçar-se a SOS Racisme per posar de manifest que havien patit una situació de discriminació per motius racials finalment no van tirar endavant la denúncia. Segons ha explicat l'entitat en la presentació aquest divendres de la memòria dels casos que va atendre durant l'any passat, la por, la desconfiança en les institucions i la normalització de determinades situacions influeixen en aquest fet. Tot i així, han recordat que es tracta només dels casos que els arriben a ells, perquè en realitat l'Agència de Drets Fonamentals (FRA) de la Unió Europea assegura que el 82% dels delictes d'odi no es denuncien.

La responsable del Servei d'Atenció i Denúncia per a les Víctimes de Racisme i Xenofòbia (SAID) de l'ONG, Alícia Rodríguez, ha alertat que aquest desistiment per part de les víctimes contribueix a la "invisibilització" del racisme, un fet que dificulta encara més posar de manifest l'existència de conductes que es produeixen en el dia a dia. Això genera un "efecte pervers" perquè la societat no contempla la gravetat de la situació i la víctima assumeix la discriminació com un fet normal, ha assenyalat Rodríguez.

En l'informe del 2015, SOS Racisme explica que va atendre 442 persones i va presentar 80 noves denúncies, alertant sobretot de la cronificació de dues tipologies de casos: els que tenen a veure amb la intervenció de membres dels cossos de seguretat i aquells que responen a conflictes entre particulars –aquests últims han augmentat i s'han agreujat–. Tot i així, han reconegut que la tipificació dels delictes d'odi i les reformes dels últims anys fan pensar que la situació pot millorar, com a mínim, per donar a conèixer aquest problema.

Dades de l'informe de SOS Racisme 2015

La portaveu de l'entitat, Alba Cuevas, ha assegurat que l'Administració actua moltes vegades com un "agent discriminador", des de les identificacions policials per perfil ètnic fins al possible acord entre la UE i Turquia per a l'expulsió de persones sol·licitants d'asil. "Els costos humans de no prevenir les situacions de racisme acaben sent més alts que actuar-hi amb antelació", ha assegurat Cuevas, que ha lamentat la "falta de voluntat política" per evitar determinades situacions.

Entre els fets destacables del 2015, SOS Racisme ha recordat la celebració de tres eleccions diferents en què, sobretot a les municipals, es va poder sentir un argumentari racista, o bé la campanya engegada pel tancament del CIE de la Zona Franca, que compta amb l'aval del Parlament. SOS Racisme també ha entrat a valorar les últimes situacions d'aparofòbia –hostilitat vers persones sense recursos i desemparades– viscudes en l'entorn del futbol, i ha assegurat que són escenes que passen en altres espais de la vida quotidiana, a la vegada que ha alertat que l'actual crisi dels refugiats també està generant actes de violència i rebuig en diverses ciutats europees.

SOS Racisme va fer també una crida a participar a la manifestació que acollirà Barcelona aquest dissabte, i que després de sortir de l’Estació de França a les 17.00 hores recorrerà diferents punts de la ciutat fins a finalitzar a la Barceloneta. La manifestació, que també se celebra en d’altres ciutats europees, està convocada per la plataforma Unitat Contra el Feixisme i el Racisme (UCFR) i també compta amb el suport de la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat (CCAR) i Stop Mare Mortum, sota el lema “Prou Racisme” i en suport dels refugiats.

stats