Aporofòbia, la moda que s'estén entre alguns seguidors radicals de futbol

Coincidint amb el retorn de les competicions europees, se succeeixen els episodis de vexacions, humiliacions i insults cap a indigents 

El món del futbol s'ha topat amb un problema de grans dimensions que s'està estenent entre alguns aficionats radicals i que requereix d'una immediata solució:  l'aporofòbia. Es tracta del refús cap a la gent pobra, sense recursos o desemparada. Amb l'excusa dels desplaçaments a altres ciutats europees, molts seguidors radicals s'han unit a aquesta desagradable moda d'un descontrol sistematitzat consistent a vexar i maltractar psicològicament o físicament persones que viuen al carrer o no disposen de recursos. Tot plegat, després d'haver consumit alcohol, en la majoria de casos. 

Una tendència que s'ha estès els darrers dies i a la qual clubs com el PSV, afectat perquè hi estan involucrats alguns dels seus aficionats, ja han mostrat el seu rebuig frontal. El club ha anunciat que està intentant identificar els responsables, i que castigarà els aficionats amb mesures severes que podrien comportar la prohibició d'anar als partits o l'expulsió del club. El darrer capítol es va viure dijous a Roma, on un aficionat de l'Sparta de Praga, equip que jugava contra el Lazio, va orinar sobre una indigent. 

L'acte es produïa només dos dies després que un grup de seguidors del PSV, que jugava aquell vespre contra l'Atlètic, humiliessin dones romaneses que demanaven almoina a la plaça Mayor de Madrid. Els aficionats holandesos van humiliar-les llançant-los monedes, insultant-les i proferint expressions racistes. "Si et dono diners, marxaràs d'aquí?", ironitzava un dels seguidors mentre consumia begudes alcohòliques. "No creueu la frontera", se li unien altres. 

Hores després d'aquests fets, la policia va detenir sis aficionats que van causar desordres públics, danys a vehicles i van agredir diversos ciutadans  —segons alguns testimonis, els agressors serien un grup de 25 persones— amb els quals es van creuar pels voltants de la Puerta del Sol cap a les 23.30 h. Tots ells sortien de veure el partit en diversos bars, ja que formaven part dels 200 seguidors holandesos que es van quedar sense entrada per a l'Atlètic-PSV. El Moviment contra la Intolerància ha demanat a la Fiscalia de Delictes d'Odi que actuï i consideri els fets un delicte. 

Danys al metro de Barcelona

També aquesta mateixa setmana, dimecres, alguns aficionats de l'Arsenal v an molestar alguns indigents i van provocar diversos danys al metro a les parades de Liceu i Maria Cristina, a la línia 3, abans i després del partit. Aquest fet va portar Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) a denunciar-los dijous. 

Entre el recull d'incidències protagonitzades pels seguidors anglesos hi havia buidar un extintor, molestar el passatge i els treballadors i fer malbé una de les portes d'accés a l'andana. Els Mossos van intentar identificar els autors dels actes incívics, però no ho van aconseguir a causa de l'elevat nombre de gent que hi havia a aquelles hores. D'altra banda, es van detenir quatre seguidors del club anglès, acusats de pagar amb bitllets de 50 euros falsos