Meteo 31/10/2015

Òptim cromàtic als boscos catalans

Possiblement aquest serà el millor cap de setmana per tal de gaudir de les fagedes de bona part del país abans que no arribi el vent i la pluja. El faig però no és l'única espècie que ja s'ha vestit de tardor

Manel Cascante
3 min
La fageda de Santa Fe, dijous. MANEL C.

BarcelonaLa manca d'episodis de vent i les temperatures moderades d'aquesta tardor, relativament properes a la normalitat, han afavorit que enguany les tonalitats de tardor siguin especialment vistoses, i que s'hagin avançat lleugerament en alguns casos respecte l'any passat. Aquest serà, sens dubte, un cap de setmana idoni per tal d'immortalitzar-les.

Una de les espècies més espectaculars en el moment de canviar el fullatge és el faig (Fagus sylvatica), un arbre comú a l'Europa humida però que a casa nostra també forma boscos extensos al Pirineu Oriental i a la Vall d'Aran, al Massís del Montseny, i fins i tot es deixa veure al Massís dels Ports. Se sol ubicar entre els 1000 i els 1600 metres d'altitud, tot i que a la Garrotxa arriba a baixar fins a cotes de tan sols 500 metres.

Si voleu colors de plena tardor aquest cap de setmana haureu de dirigir-vos cap a cotes mitjanes, a l'entorn dels 1000 metres. A les parts més altes els faigs ja es mostren força despullats, mentre que per sota encara caldrà esperar alguns dies per tal de gaudir de l'explosió màxima de colors.

Fagedes Pirineu i Prepirineu

Hem fotografiat com a referència els boscos de l'Alt Berguedà. En aquest àmbit les fagedes s'ubiquen en vessants obacs i tenen dimensions més reduïdes que les del Ripollès, la Vall d'Aran o la Garrotxa. Aquí hi fan boscos entre els 1000 i els 1600 metres aproximadament. L'aspecte actual en aquest sector, però, és similar al que tenen en d'altres punts de muntanya del Ripollès o de la cara nord del Pirineu. Cal destacar que a les parts més altes molts faigs ja han perdut la majoria de fulles. Els exemplars més acolorits els trobareu a les parts baixes i mitjanes, a l'entorn dels 1000 o 1200 metres.

Fageda d'en Jordà

Per bé que ja hi trobem alguns exemplars amb colors grogosos o ataronjats, en general els arbres encara no es troben en el seu moment més òptim en aquest àmbit situat a poca altitud. Possiblement caldrà esperar alguns dies i confiar que el vent no sigui especialment enèrgic per poder gaudir dels tons rogencs d'aquesta emblemàtica formació boscosa de la Garrotxa.

Fagedes del Massís del Montseny

El seu aspecte és òptim, similar al de les fagedes del Ripollès o el Berguedà. La gamma de colors que trobem a l'alçada de Santa Fe del Montseny van des de grocs fins a vermells tot i que ja s'observen força fulles al terra. Més amunt, a les parts altes de les Agudes, el Turó de l'Home o del Matagalls es poden observar extensions notables de faigs mig despullats, o despullats del tot en alguns casos.

Fagedes dels Ports

Al massís dels Ports, als termes de Tortosa, la Sènia i Roquetes hi trobem les fagedes més meridionals d'Europa, ubicades a uns 1200 metres d'altitud. Aquest també és un bon cap de setmana per tal de visitar-les.

D'altres caducifolis del centre i el Pirineu

Els faigs no són els únics arbres que ens regalen estampes d'espectacular bellesa cromàtica aquests dies. D'altres espècies com els cirerers, els bedolls, els pollancres i els àlbers, les blades o les moixeres es troben al seu màxim d'esplendor cromàtica a tot el Pirineu i el Prepirineu. En menor mesura també podem trobar estampes de tardor cap a les fondalades i valls de l'interior o del prelitoral. Al litoral caldrà esperar encara algunes setmanes per bé que ja es fan ben evidents els primers símptomes de canvi de color en plàtans d'ombra, oms o lledoners entre d'altres.

El vent farà caure les fulles de forma sobtada dilluns en alguns indrets

Demà es començarà a fer notar el vent de llevant i dilluns bufarà amb força arreu del país de component est o sud-est, un fet que accelerarà la caiguda de les fulles en algunes àrees, sobretot en el cas del faig. La pluja abundant de dilluns també contribuirà a aquest fet.

Si voleu compartir les vostres fotografies de tardor recordeu qu ho podeu fer a través de la Méteo Social o a meteo@ara.cat.

stats