Meteo 23/08/2014

Un estiu ben mogut

Hi ha poblacions en què ha plogut més de la meitat dels dies des de l'1 de juliol fins avui

Oriol Rodríguez
3 min

BarcelonaEstem tenint un estiu marcat per la inestabilitat i per unes temperatures poc elevades. No hi ha setmana en què no acabi plovent a una comarca o altra. Així, per exemple, des de l'1 de juliol ha arribat a ploure fins a 28 dies a Olot, on s'han acumulat 299 l/m2. De fet, el màxim nombre de dies seguits en què no ha plogut a la capital de la Garrotxa és de només quatre. A l'altra punta dels Pirineus, a Barruera, han caigut de 211 l/m2, repartits en 25 dies. Tot i que l'estiu és l'estació de l'any més plujosa al Pirineu i a punts del Prepirineu el que no és habitual és que hi plogui tants dies i amb quantitats tan importants de precipitació.

Però no ha plogut de la mateixa manera a tot arreu. Si anem a la Catalunya Central trobarem registres més variats en funció de la població a causa de les tempestes que han anat afectant aquesta zona de manera irregular i que han deixat grans quantitats d'aigua a un poble i quatre gotes al del costat. Així doncs, a una mateixa comarca podem trobar acumulacions de poc més de 80 l/m2 i a pocs quilòmetres de distància registres de més de 150 l/m2 recollits des de l'1 de juliol, com és el cas del Bages. A Manresa s'han registrat de 80 l/m2 caiguts en 11 dies, i a pobles com Súria, Cardona o Fals les quantitats són molt més destacables. A l'extrem sud del país també ha plogut amb ganes al llarg dels últims dos mesos, i això que a aquesta zona del país l'estiu és molt sec. A Roquetes han arribat a caure 124 l/m2 repartits en 10 dies. Això sí, a diferència d'Olot, el nombre màxim de dies consecutius sense pluja és molt més alt, concretament de 27.

Hem tingut diverses situacions de tempestes generals i d'aiguats intensos. A més de la tongada de pluges que ens va afectar ahir, destaca la del 7 de juliol, que va deixar fins a 81 l/m2 a la Molina i 62 l/m2 a Roda de Berà; la del 28 de juliol, amb registres de fins a 88 l/m2 a Masquefa i 71 l/m2 a Arenys de Munt; i la més important, la que va provocar greus inundacions a la part alta de la vall del riu Corb el dia 2 d'agost, amb els 210 l/m2 de Conesa i els 165 l/m2 de Llorac. També les pedregades han fet acte de presència en més d'una ocasió, tot i que va ser el dia 2 de juliol quan més mal van fer, perquè van afectar unes 3.500 hectàrees de cultius de les comarques del Segrià, la Noguera i les Garrigues. Fins i tot al llarg de l'estiu s'han arribat a veure algunes mànegues i caps de fibló a Amposta, Badalona i el Prat de Llobregat.

De calor no n'ha fet pas gaire, i és que amb prou feines hem tingut un parell d'entrades d'aire càlid mínimament importants. La primera ens va afectar entre la segona i la tercera setmana de juliol, en què va arribar als 37,6 ºC a Castelldans el dia 17, i la segona va fer enfilar els termòmetres fins als 39,1 ºC a Vinebre el dia 10 d'agost. De fet, al llarg d'aquests dos mesos ens han anat arribant petites entrades d'aire fresc que acompanyaven les tempestes. Algunes refrescades han estat prou importants per fer baixar els termòmetres per sota dels 0 ºC a les muntanyes més altes del Pirineu i, fins i tot, per fer-hi nevar, tal com va passar el dia 7 de juliol per damunt dels 2.400 metres d'altura.

Els vents de tramuntana i de mestral també ens han fet acte de presència durant força dies, i han alterat notablement l'estat de la mar. Des de l'1 de juliol el vent del nord ha bufat durant 14 dies a l'Escala, i ha arribat als 73 km/h, mentre que a l'Hospitalet de l'Infant el mestral ha fet acte de presència en 17 dies, i va arribar als 113 km/h el dia 13 d'agost, un cop de vent molt important per a aquesta alçada de l'any.

Sens dubte estem tenint un estiu farcit de fenòmens meteorològics.

stats