Meteo 29/08/2015

Una gran lluna plena per acomiadar l'estiu

La darrera lluna plena de l'estiu es podrà observar aquest vespre amb nitidesa i precedirà dues noves superllunes que veurem, novament, a finals de setembre i d'octubre, respectivament

Manel Cascante
2 min
La lluna serà totalment plena aquest vespre pels volts de dos quarts de nou. MANEL C.

BarcelonaLa lluna plena que sortirà per l'horitzó de llevant aquest vespre a les 20.15 h, 100% plena a les 20.35 h, serà especialment gran i brillant a causa de la proximitat amb el seu perigeu, que s'esdevindrà demà a la tarda. Cal recordar que la Lluna es desplaça en una òrbita el·líptica al voltant de la Terra, per tant la seva distància respecte del nostre planeta varia de forma regular. Quan està més pròxima a nosaltres es troba al perigeu, i quan està més lluny és a l'apogeu. Demà a els 17.24 h es trobarà en el seu punt més proper, exactament a 358.289 km de distància.

La lluna plena es podrà contemplar des d'aquest vespre fins diumenge a les 07.56 h, moment en el qual es pondrà per l'oest.

La sortida de la lluna d'avui es produirà tan sols uns minuts abans de la posta del sol per l'horitzó, prevista per a les 20.30 h. Serà, així doncs, una bona ocasió per intentar immortalitzar tots dos fenòmens, ja que es preveu que el cel es mantingui força clar a bona part del país, i que fins i tot, en alguns sectors de l'oest i al País Valencià, l'arribada de traces de núvols prims podran afavorir una posta de sol especialment rogenca i fotogènica.

La lluna plena del 28 de setembre serà més superlluna que no pas la d'aquesta nit a causa de la major proximitat amb el seu perigeu. Serà totalment plena exactament a les 04.50 h, i el perigeu s'esdevindrà a les 03.46 h. Serà una lluna plena molt especial pel fet que coincidirà també amb un eclipsi total de lluna, visible des de Catalunya. Aquest s'iniciarà a les 2.11 h de la nit i tindrà el seu màxim a les 4.47 h.

La darrera superlluna del 2015 la veurem el dia 27 d'octubre. El perigeu s'esdevindrà el dia 26 a les 14.59 h, i en aquesta ocasió serà totalment plena l'endemà a les 14.05 h.

Cal apuntar, finalment, que és justament quan surt o quan es pon la lluna d'entremig d'arbres o d'altres objectes l'instant en el qual sembla més gran, més que quan es troba més amunt en el cel, fins i tot encara que no es trobi en el seu perigeu. Això és degut al fet que es crea una il·lusió òptica.

Si voleu compartir amb nosaltres les vostres superllunes ens les podeu fer arribar a meteo@ara.cat.

stats